Mai Fórum Hetényben

2010.04.06. 19:46

Hetényegyházán, Kecskemét egyik alvótelepülésén tartottam ma fórumot. A Fejes család hathatós segítségével szerveződött meg a fórum. Mindössze heten voltunk végül, de jót beszélgettünk az LMP-ről, az oktatáspolitikáról, a családpolitikánkról, a Homokhátságról és a kecskeméti esélyekről.

Szeretek fórumot tartani, mmert ilyenkor látom, hogy valóban milyen kérdések érdeklik az embereket. Köszönet a részvéteélrt és a szervezésért mindenkinek, aki tett hozzá. Holnap Norbi Katonatelepen, jómagam pedig a Széchenyivárosban, a Lánchíd utcai Általános Iskolában tartunk fórumot 17 órától.

A bejegyzés trackback címe:

https://vagogabor.blog.hu/api/trackback/id/tr801899805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nbcee 2010.04.08. 21:10:18

Szervusz!

Talán valamennyire emlékszel még rám, egy gimibe jártunk, és néha-néha dolgoztam a Zöldértben is. F. Norbit pedig a KTE-meccsekről van szerencsém ismerni.

Azért írok, mert elmondom, hogy a lehetséges jelölteket fejben végigzongorázva rád fogok szavazni. Fenntartom magamnak azt a jogot, hogy az LMP egyes céljaival, melyek az én értékrendem szerint már túl liberálisak, ne értsek egyet. Ennélfogva egyáltalán nem biztos, hogy az önkormányzati választásokon is rátok fogok majd szavazni. Továbbá nem értek egyet az összes eddigi tetteddel sem. Saját világnézetem van, melyet jelenleg egyetlen párt sem képvisel igazán, de ez maradjon az én bajom. Ahogy Török Gábor írta, nem szeretőt, hanem házmestert választunk. A sok "szidás" után jöjjenek a pozitívumok, avagy miért lesz eggyel több iksz nálatok, a három fő dolog:

-Fiatalok. Magam is épp a szakdolgozatomat írom, és gyakran felmerül a kérdés, hol vállaljak munkát, hol éljek tovább. Rajongásig szeretem ezt a várost, de meg kell mondjam, az én (s a te) korosztályodnak nem kínál kb. semmit (most már nem csak a munkahelyekről beszélek). Mintha az egész csak arra menne ki, hogy a nyugdíjasok jól érezzék magukat, a fiatalok meg csak akkor kerülnek az érdeklődés középpontjába, ha 1-2 lökött felrúg egy kukát. Az is érdekes, hogy a borutcai dínomdánom (nekem is tetszik, nem erről van szó) mehet egy hétig, fel sem merül, hogy bezárják, de ha pár fiatal akar valami koncertet szervezni, akkor egyből jön a telefonon odarendelt rendőr, hogy "borzalmas csendháborítás, pfúj, fertő". De beszélhetnénk a főtéri (brake)tánc tilalmáról is, amit kb. az egész országban megmosolyogtak (és még finom voltam), nem baj, 2-3 házsártos öreg biztos elégedett volt. Valahol észre kéne már venni, hogy a bakfisok és a 30-40-es korosztály között is vannak ám emberek. Az a baj, hogy így pont a legtöbb alkotó energiával, a legnagyobb lendülettel bíró rétegét veszíti el Kecskemét, akik így Szegedet, Budapestet, vagy valami más várost gazdagítanak. Sokan elintézik ezt az "Áhh, a fiatalok csak balhézni tudnak"-közhellyel, s nem veszik észre, hogy egyrészt ők is voltak fiatalok, másrészt, hogy az ember tényleg ebben a korban tudja a legtöbb plusz energiát kisajtolni magából (elég extrém példa, de Petőfiék sem a nagypapa-korosztályból kerültek ki), ami mindenképpen hasznos lehet egy közösségnek. Büszkék vagyunk Kodályra, Latabárra, de ők "csak" megszülettek Kecskeméten, aztán máshol fejlődtek országszerte elismert művésszé. (Katona József mondjuk majdnem végig itt élt - bár a Bánk Bánt főleg Pesten írta) Lehet, hogy már itt él valahol az új Kodály, az Új Latabár, de mi nem vesszük észre, nem tud a városunkban kiteljesedni, aztán amikor Pesten befut, akkor majd verjük a mellünket, és majd ötévente visszahívjuk a Főtérre, hogy tartson előadást. A focipálya környékén mindenki arról beszél, hogy "Be kell építeni a helyi fiatalokat!". Kár, hogy az élet többi területén ezt másképp gondolják.

-Környezetvédelem. Erről csak rövidebben írok, de ez nem jelenti azt, hogy kevésbé tartom fontosnak. Szeretem a Hazám, szeretem a bolygómat is, ezért szeretném, ha jövője is lenne. Ha nem figyelünk oda rá, könnyen teljesen tönkremehet. Hál' Istennek, még nem érzem, hogy késő lenne, még csak közvetett a fenyegetés, ami az átlag kecskemétit éri, de már most komolyan kell venni az intő jeleket, és tenni valamit ellene. (lásd pl. a Kiskunság elsivatagosodásának rémképét)

-Közlekedés. (Összefügg az előzővel) Hát igen, a villamos. Egyrészt, kissé már unom a szokásos keringőt, amikor a Kunság Volán bejelenti év végén, hogy csökkent az utasszám, nőttek a költségek, aztán meg jön a járatritkítás, ami megint csökkenti az utasszámot, és év végén már megint ott van a beszámoló... Elég. Már most gyakrabban lehet Pestre eljutni busszal, mint Kecskemét egyes városrészeibe. Ez egy vicc. A város egyik fő tengelye, a GAMF&Kórház-Stadion&Csarnok-KJG-Belváros-Vasútállomás mentén hiába megy a menetrend szerint pl. óránként 4 busz egyes időszakokban, gyakorlatilag félóránként eldöcög két jármű, egymáshoz szorosan tapadva, aztán félóráig meg semmi. És csodálkoznak a városházán, hogy miért nem választják tömegek a tömeg(?)közlekedést. Hogy az átszállások lehetetlenségét ne is említsem (Hacsak nem fáj a lábad, érdemesebb gyalog nekivágni a legtöbb városon belüli útnak). Aztán meg megy a panaszkodás, hogy túl sok az autó a közutakon...hja kérem. A villamos szívügyem, de ha egy korrekt bizottsági vélemény esetleg teljesen lehetetlennek mondaná ki az elképzelést, akkor még mindig ott van pl. a 14-es busz "trolisítása"... . A másik dolog a bezárt vasútvonalak ügye, ahol maradjunk annyiban, hogy a kis utasszám ugyan jogos érvként merült fel a bezárás mellett, de pl. egy megfelelő marketinggel magtámogatott, a turistaszezonban üzemelő Bugaci élményvasút (gőzmozdonnyal, a Kispöfőgővel az élén) nem hiszem, hogy alapból elvetendő ötlet, gondolok itt főleg a német kisvasút-mániásokra. De ez csak egy terv, még ha kissé délibábos is. De legalább merjünk gondolkodni, merjünk nagy célokat kitűzni, ne csak az állóvíz legyen itt továbbra is.

Képzeljük csak el, mit mondhattak a korábban említett Katonának: "Te akarsz drámákat írni? Te csak egy vidéki joghallgató vagy". Avagy mit mondhattak az első kecskemétieknek? "Ti itt a homokon akartok várost építeni, elment az eszetek?" Mit hallhatott a KTE néhány focistája? "Ti akartok itt NB1-et? Kecskeméten? Ugyan már." Igenis merni kell álmodni, és aztán megcsinálni a dolgokat.
süti beállítások módosítása