Karácsony Gergely az LMP 9 nap a demokráciáért! című kampányának utolsó napján úgy értékelte, a Fidesz ki akarja szorítani és el akarja lehetetleníteni lehetséges politikai ellenfeleit a helyi és országos közéletből azzal, hogy az önkormányzati választások kapcsán négyszeresére akarja emelni a szükséges ajánlószelvények számát, miközben a jelenlegi 35-ről kilenc napra csökkentenék az összegyűjtésükre szolgáló időt.

Karácsony Gergely szemfényvesztésnek és elfogadhatatlannak nevezte azt a javaslatot, amely nem kilenc, hanem 15 napot adna az ajánlószelvény-gyűjtésre. A sajtótájékoztató végén Vágó Gábor, az LMP képviselője megkongatott egy, a Kossuth téren ideiglenesen felállított vészharangot.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vagogabor.blog.hu/api/trackback/id/tr832098224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2010.06.22. 00:50:46

@ 2010.04.26. 16:38 Gaiaman

"Ha rajtam múlik, ez a politika pedig nem az elfordulás és a rettegés politikája, hanem a problémákkal való szembe nézés és a józan ész politikája lesz."

A vészharang <> rettegés?

Nem mondom, hogy nem jogos, sőt. Csak azt konstatálom, hogy milyen gyorsan elpárolgott a rettegésre vonatkozó lekezelő hangnem - ami távolról sem csak a fent idézett blogbejegyzésben nyilvánult meg. Illetve valszeg nem párolgott el, csak feltehetően van a „józan ész” alapú rettegés, ami kizárólag az LMP privilégiuma, és a van az egyéb emberek rettegése, amihez változatlanul dölyfös lekezeléssel kell viszonyulni. E tekintetben persze jelentéktelen, hogy az LMP által leállazott rettegők jóval előbb szóltak, hogy mire lehet számítani, míg ti felsőbbrendű realitásérzéssel meglepődtök és utólag egy media stunt keretében ismeritek be, hogy lényegében fogalmatok sincs a magyar politikáról. Ahhoz, hogy valamit meg lehessen változtatni, ismerni kellene.

Gaiaman · http://lehetmas.hu/176 2010.06.22. 18:54:17

@ulloiut: Kedves Gábor!
Van különbség a demokráciaféltés és a megélhetési rettegés közt. Egyiket a demokratikus intézmények hosszútávú függetlenségének a védelme motiválja, a másikat egyéni egzisztenciális érdekek (vö. bértollnokok).
Jelen helyzetben, amikor a narancsuralmi rendszer minden ellensúly és féket leépít, mindkettőnek előbbinek nagyobb legitimitása van. Akikre te úgy hivatkozol, hogy jóval előbb szóltak eléggé erősen kötődtek egzisztenciális szálon az elmúlt 8 év kormányzatához, így véégül senki sem vette komolyan őket, mert állandóan farkast kiáltottak.
A fideszről pedig bebizonyosodott, hogy olyanok, mint a Bourbonok, semmit sem tanultak, semmit sem felejtettek.

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2010.06.22. 23:06:42

Kedves Gábor!

Részben egyetértek azzal, amit írsz, de a megélhetési rettegő kifejezéssel gondban vagyok. Nyilván gyakorlati okoknál fogva nem fogsz tudni most egy listát írni arról, hogy mégis ki az, aki a demokrácia féltéséből anyagi előnyt és/vagy megélhetést szerez. De attól tartok, hogy ha írnál egy kimerítő listát, azon is rengeteg ember szerepelne, akinek egy fitying haszna nem származik abból, hogy farkast kiállt, és te mégis a megélhetési rettegők körébe sorolnád. Ha pedig a lista történetesen valódi lenne, és csak azok szerepelnének rajta, akiknek ez tényleg pénzt hozott a konyhára, akkor olyan rövid lenne, hogy a kategória maga értelmetlenné válna. Biztos, hogy szerepelnének rajta olyanok, akik sok hülyeséget mondtak és fognak még mondani, de kétlem, hogy számottevő köztük az olyan, aki egzisztenciát épít a hamis riogatásra.

A megélhetési rettegők kifejezést a Fidesz értelmiségi holdudvar kezdte használni azok lejáratására, akik részben túlzottan, részben pontosan azt jósolva, ami most történik, jelezték, hogy a Fidesz demokrácia felfogása nem százas. Ezeknek egy része a maszophoz kötődik, egy része nem, egy része utálja a kommancsokat is, egy része kifejezetten lefeküdt nekik, stb. Ezeket nem lehet egy kategóriába sorolni, márpedig a megélhetési rettegő kritikátlan jelzője ezt teszi.

Sokan – többek között én is, aki szintén nem nyert ebből pénzt és a fent említett arrogáns hangnem miatt némi keserűséggel, de végül rátok szavazott – aggódtak, aggódnak amiatt, hogy mit fog csinálni a Fidesz a kétharmaddal. Egyebek közt attól tartottunk, hogy a fékek és ellensúlyok rendszerre le lesz építve, hogy pártkatonák kerülnek a független ellenőrző pozíciókba, hogy az eleve túlzottan zárt pártrendszer még nehezebben lesz feltörhető, mint eddig, stb. Az LMP-ből eddig kiszivárgó hangok ezeket a félelmeket meglehetős pökhendiséggel a megélhetési rettegés jelzővel illették. Most, hogy kiállsz vészharangot kongatni, aminek indokoltságát elismertem, ebben látok némi iróniát.

Gaiaman · http://lehetmas.hu/176 2010.06.24. 14:14:04

@ulloiut: Szivesen meghatározom ezen emberek körét: kapcsolat.hu/blog/el_a_kezekkel_gyurcsanytol az aláírók közül lehet szemezgetni.

Egyébként sok igazság van abban, amit mondasz, a választások előtt nem gondoltam volna, hogy a Fidesz ennyire nem tanul a hibáiból, és elköveti ugyanazokat, amiket '98-és 2002 közt elkövetett.

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2010.06.24. 15:39:14

@Gaiaman: Kenedi János; Kőszeg Ferenc, Örkény Antal; Seres László; Bokros Lajos - ezek tehát megélhetési rettegők? Ez most komoly?

Ha teljesen őszintén kellene nyilatkoznod a listán szereplő emberekről, akkor ezek mindegyikéről rendelkezel annyi információval, hogy en bloc "bértollnokoknak" minősítsd őket?

Szerintem jó eséllyel egy részét egyáltalán nem ismered, nem tudod, hogy a nyilatkozatot miért írták alá, nincs olyan információd, aminek alapján ilyen megalázó hangnemben nyilatkozhatnál róluk és ilyen durva váddal illethetnéd őket. Nem kell őket szeretni, de kifejezetten rosszindulatú és megalapozatlan (a fent említett arroganciára valló) azt állítani ezekről csoportosan, hogy bértollnokok. Vannak köztük, kétségkívül, de a durva stílusú általánosítás nem szerencsés egy olyan párt képviseletében, amely más politikát akart képviselni, mint amit az elmúlt két évtizedben megszokhattunk. Személyeskedést, alaptan vádaskodást és a közéleti vita ezzel együtt járó eldurvulását már láttuk eleget, köszönjük. Biztos van olyan választótok, aki ebben örömét leli, de van, aki azért szavazott rátok, mert ebből is elege volt.

@a választások előtt nem gondoltam volna, hogy a @Fidesz ennyire nem tanul a hibáiból, és elköveti @ugyanazokat, amiket '98-és 2002 közt elkövetett.

Értem. Tehát lehet azt mondani, hogy ebben a kulcsfontosságú kérdésben tévedtél és rosszul mérted fel a helyzetet, szemben azokkal, akik ezt jósolták (köztük számos "megélhetési rettegő")? Ez egy meglehetősen lényeges és alapvető hiba, ami a magyar közélet korlátolt ismeretére vall. Egyébként 98-2002 nem volt kétharmad, ez markáns különbség, aminek a következményei miatt vészharangokat kell kongatnod.
süti beállítások módosítása