Interjúm a mandineren

2010.06.03. 14:24

Itt olvasható

Nem akarok belemenni politikaelméleti dolgokba, de az LMP pont arra jött létre, hogy a jelenlegi politikai elitnek alternatívát nyújtsunk. Ahogyan az MSZP-nek, úgy a Fidesznek is. Már most látszik, hogy nekimegyünk keményen a Fidesznek az olyan törvényjavaslatok parlamenti vitája során, melyben az álláspontunk markánsan ellenkezik az övékkel. (...)

Nem arról van szó, hogy erőből nekimegyünk mindennek, hanem arról, hogy konstruktív ellenzékként támogatjuk, ami jó, ami pedig nem, azt ellenezzük és alternatívákat nyújtunk.  

A nemzeti együttműködés rendszerén belül a kölcsönös tisztelet kultúrájával összhangban engedjék meg, hogy idézzek a kormányprogramból.

 

„Mivel szilárdan hisszük, hogy a legjobb kormányzás csakis a

demokratikus kormányzás lehet, minden olyan kezdeményezést támogatni kell,

amely erősíti az átláthatóságot, elősegíti a hatalom ellenőrizhetőségét, és példaként szolgálhat állampolgári kapcsolatainkban.”

 

A kölcsönös tisztelet kultúrájával  összhangban engedjék meg, hogy rákérdezzek a törvényhozási gyakorlat és kormányprogram összhangjára:

-mennyiben segíti ez a módosítás az átláthatóságot?

-milyen eszközökkel segíti ez a tv. módosítás a hatalom ellenőrizhetőségét?

-milyen példát mutat állampolgári kapcsolatainkban? Halkan kérdezem: ugye nem  a sógor-koma-jóbarát példáját mutatja?

Ennek a parlamentnek a fő célja a az állampolgári bizalom visszaállítása. Az állampolgárok bizalmát a helyi hatalom megkérdőjelezhetetlenségével és működésének átláthatatlanná tételével nem lehet visszanyerni.

A jelenleg tárgyalt törvényjavaslatot, és a testületek megválasztásának nagymértékű átalakítására irányuló törvényjavaslatot együtt már egyes internetes közösségekben már Döbrögi törvénycsomagként nevezik. Nem véletlenül. A Döbrögi típusú politizálás egyik fő ismérve az átláthatatlanság, a megkérdőjelezhetetlenség. A bizalmat a kiskirályok, a Döbrögik nem tudják visszaállítani a demokráciába.

Kósa képviselőtársam a Döbrögi törvénycsomag másik elemének vitájának lezárásakor arról érvelt hosszasan, hogy a kompenzációs listát azért kell csökkenteni, mert a kompenzációs listáról bekerült emberek nincsenek rajta a szavazólapon. Annyit kérdeznék, hogy tegnapról mára ilyen logikai váltás ment-e végbe a Fidesz frakcióban, hogy mára már olyan kívülről jövő alpolgármestereket szeretnének engedélyezni, akik nem voltak rajta a szavazólapon.

Az átláthatatlanság egyik fő eleme a jelen tv. javaslatban, hogy a kijelölt alpolgármestereket nem ismerik nem látják a kampányban. Nyilvánvaló a szándék a kormányoldaltól: a helyi döbrögik nyakára ún. ejtőernyősöket lehessen dobni a központból. Ha valóban olyan szakmai kompetenciákkal, és helyi beágyazottsággal rendelkezne a kijelölt alpolgármester, akkor elindulna a választáson és megválasztanák az állampolgárok. Kérdés csupán az, hogy ezek az ejtőernyősök majd féken tartják a helyi Döbrögiket, vagy segítik kiépíteni az átláthatatlan, és megkérdőjelezhetetlen helyi hatalmat.

Kósa képviselőtársam az ejtőernyőzést butaságnak, és szocialista gyakorlatnak tartja. Személyes tapasztalataim egy fideszes irányítású városból arra engednek következtetni, hogy sok fideszes ejtőernyős érkezett a Szentkirályi utcából vidékre 2006 őszén. Voltak akik tényleg jól dolgoztak, és segítették a helyi demokráciát, részt vettek a helyi civil szervezetek életében. Ám volt olyan is, aki arrogáns módon szembe ment a helyi civilekkel, és a város hagyományaival, inkább viselkedett Döbrögiként, mint a helyi érdekek képviselőjeként.                                         

Kósa képviselőtársam azt mondta, hogy az ellenőrizhetőség alapját az ellenzék adja, szeretném emlékeztetni arra, hogy a Döbrögi törvénycsomag másik javaslatával, a képviselőtestületek egyszínűre festésével ezt az ellenőrizhetőséget csökkenti a kormányoldal nagy mértékben.

A Döbrögi tv. csomag másik fontos eleméről, a helyi képviselőtestületek egyszínűre festéséről most nem beszélnék, ám megjegyezném, hogy az a törvény módosítás adja az alapját a Döbrögik uralmának. Ez a törvényjavaslat pedig megadja a lehetőséget, hogy maradjak a Fazekas Mihály által megírt mese képeinél, az ispán kijelölésének szabad jogát adja majd a szinte korlátlan helyi hatalom kezébe.

 

 

süti beállítások módosítása