A kormány egyik leghangosabb ígérete a tavalyi választásokat követően az volt, hogy megteremti azokat az adósságkezelő intézményeket - elsősorban a Nemzeti Eszközkezelő Társaságot – amelyek révén elkerülhető, hogy az emberek tömegesen hajléktalanná váljanak. Máig ebből semmi sem valósult meg, a kormánypárti képviselők pedig ma világossá tették, hogy fikarcnyit sem érdeklik őket a bajba jutottak problémái.


Az elérhető nyilvános adatok a százezer otthontalan devizahiteles országának képét vetítik előre. A helyzetet súlyosbítja, hogy az átstrukturált jelzáloghitelek közel felénél ebben a félévben lejár a könnyített törlesztéssel járó időszak.

Régiós összehasonlításban a hitellel rendelkező magyar háztartások adósságszolgálata a legmagasabb; a legszegényebb háztartások jövedelmük 30-40%-át a törlesztő-részletekre költik. Eközben a válság óta nagyjából 13%-os ingatlanáresés következett be, vagyis a nem teljesítő hiteleknél a fennálló tartozás meghaladja a fedezetek értékét. A kilakoltatási moratórium pedig hosszabb távon nem képes kezelni a szociális problémákat.

Épp ezért vált halaszthatatlanná, hogy az Orbán-kormány teljesítse nagyvonalú ígéreteit. Az elmúlt 9 hónapban számtalan átgondolatlan ötletről hallottunk, ennek eredményeképp a kormány mára teljesen hiteltelenné vált mind az adósok, mind azok szemében, akik egy jól működő állami bér- és szociális lakás programban látnak kiutat. A miniszterelnök február 25-i Facebook-ra írt bejegyzésében jelezte, hogy a terveket kidolgozták, és tárgyalások folynak arról, hogy a magyar költségvetés és a bankrendszer milyen arányban vállaljon felelősséget a kialakult helyzetért. Ezután március 1-jén tűnt fel egy elképzelés, amely szerint a devizahitelesek megsegítése céljából a kabinet a devizaspekuláció területére merészkedik és befagyasztja a svájci frank árfolyamát.

Sajnálatos, hogy eddig nemhogy életképes részletekkel rendelkező megoldás nem merült fel, de még a Nemzeti Eszközkezelő Társaság által kezelt eszközök köre sincs tisztázva. Azt sem tudjuk, hogy hiteleket vagy ingatlanokat, esetleg bérleti jogot értünk egyáltalán kezelt eszközállomány alatt. A múlt héten benyújtott határozati javaslatban az LMP azt kérte, hogy a kabinet mérje fel a devizahitelesek és a rezsi-hátralékosok helyzetét, valamint a bérlakás helyzetet. A javaslatot a bizottság ma tárgyalta volna, az ülésen azonban a kormánypárti képviselők nem jelentek meg - ami azt mutatja, hogy őket egy fikarcnyit sem érdeklik a bajba jutottak problémái.

 Az LMP-nek elfogyott a türelme, az adósoknak pedig a pénze. Szolidáris, a nehéz helyzetbe került állampolgárok számára új lehetőséget biztosító politikára van szükség - a kormánynak ebbe az irányba kell mozdulnia.

A bejegyzés trackback címe:

https://vagogabor.blog.hu/api/trackback/id/tr862718881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása