Mivel a kormány a sötétben tapogatózik, a rendkívüli mértékű hiány pontos okainak felderítésére az LMP a Költségvetési bizottság rendkívüli összehívását kezdeményezi. A kabinet elhibázott számításainak most isszuk meg a levét.

Január-februárban brutálisan magas költségvetési hiány jött össze, két hónap alatt teljesült az egész évre előirányzott hiány nyolcvanegy százaléka. A piaci szakértők által rémisztőnek titulált deficit kapcsán a kormány indoklása nem ad egyértelmű képet arról, miként lesz így fenntartható a költségvetés egyenlege.

A hiány elszaladása olyan mértékű, hogy azt a stabilitási tartalék sem tudja fedezni. A kormány lényegében a sötétben tapogatózik, amikor a kialakult helyzetet a válságadók későbbi beérkezésével magyarázza. Ez felettébb valószínűtlen, hiszen ez a tétel egy hónapra legfeljebb 30 milliárd forintot jelent. A nyugdíjeinstandra eső rész mintegy ötven milliárd, vagyis ha nagyon jóindulatúak akarunk lenni a kabinettel, akkor azt mondhatjuk, hogy százat tud megokolni a februárra eső négyszázötven milliárdból.

A kialakult helyzet átlátását nehezíti, hogy míg a Fidesz gazdagoknak szóló adócsökkentései minden hónapban alacsonyabb bevételt biztosítanak, a tervezett egyensúlyt megteremtő egyszeri bevételek (így a különadók és a nyugdíjpénztári einstand bevétele) csak később folynak be. Matolcsy György tárcája ennek kapcsán csak annyit árult el a sajtónak, hogy az egyszeri tételek időarányos teljesítésével korrigált egyenleg 371,8 milliárd forint lenne. Ez a korrigált érték azonban még mindig bőven 50% feletti hiányteljesülést mutat mindössze két hónap után, ami párját ritkító adat.

Az LMP szerint az Orbán-kormány elhibázott számításainak most jött el a böjtje: felültervezték a foglalkoztatási adatokat, miközben januárban mintegy 90ezerrel nőtt az álláskeresők száma és a növekedés is elmaradt a várttól – ezek pedig mind rontották a költségvetési hiány alakulását.

Ebben a helyzetben az érdemi lépések előfeltétele a helyzet pontos ismerete. Ezért az LMP a helyzet tisztázására a költségvetési bizottság rendkívüli összehívását kezdeményezi.

Budapest, 2011. március 8.

Scheiring Gábor
országgyűlési képviselő
az LMP Gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője

Vágó Gábor
országgyűlési képviselő
a számvevőszéki és költségvetési bizottság tagja

A bejegyzés trackback címe:

https://vagogabor.blog.hu/api/trackback/id/tr782724084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása