Az LMP szerint a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai is azt bizonyítják, hogy az Orbán-kormány munkahelyteremtési elképzelései kudarcot vallottak – sőt, egyre inkább úgy tűnik, hogy a kabinet a foglalkoztatás tervszerű csökkentését tűzte zászlajára. Ideje lenne, hogy a Fidesz-KDNP megfontolja az LMP hosszú távú megoldást kínáló javaslatait az ökológiai adóreformról és a zöld gazdaságélénkítésről.

 

A legfrissebb, korrigált KSH-adatok szerint az elmúlt negyedévben csak 3,743 millió embernek volt állása; azaz egy hónap alatt 33 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma. Mivel a munkanélküliségi ráta sem mozdult el a 11,5 százalékos szintről, megállapítható, hogy az Orbán-kormány közel egy éves teljesítménye nyomán jottányit sem javult a foglalkoztatás helyzete Magyarországon. 

Az LMP számára ez nem meglepetés, hiszen a kormány eddigi intézkedései mintha a foglalkoztatás tervszerű csökkentését tűzték volna ki célul. A járulékemelés a legálisan bejelentett munkavállalókat foglalkoztatók terheit növelte, és a magyar kis- és középvállalkozásokat érintette legérzékenyebben.

Az Orbán-kormány számos ígéretes kezdeményezést hozott lehetetlen helyzetbe. Például a közmunkaprogramot – amelynek többek között fontos szerepe volt a helyi piacra történő élelmiszertermelésben – nem megreformálták, hanem forrásait drasztikusan visszavágták, ezzel pedig munkaerőpiaci katasztrófába sodorták a leghátrányosabb térségeket.

Ugyanakkor a valóban munkahelyeket teremtő zöld gazdaságélénkítésre, mint például az LMP programjában kiemelt helyen szereplő és számos gazdasági, környezeti előnnyel járó energiahatékonysági beruházásokra, az eredetileg ígért forrásoknak csak a töredéke jut az Új Széchenyi Tervben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vagogabor.blog.hu/api/trackback/id/tr712799123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása