Az LMP szerint az államadósság kifizettetése az állampolgárok és cégek „önkéntes” adományaival a jó öreg békekölcsönt idézi. Az adósságot a kormánynak máshogy kellene csökkentenie.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője ma bejelentette, hogy jelentős adókedvezményt kapnak azok, akik egy bizonyos "Összefogás az államadósság ellen" nevet viselő alapba befizetnek. 

A Lehet Más a Politika szerint tiszteletreméltó az ezt kiváltó civil kezdeményezés, ám ennek kormányzati felkarolása már a vicc kategóriája. Emlékezetes, hogy a Fidesz kormány tavaly májusban az LMP kérésére sem állította vissza a közhasznú célra adott magánadományok adókedvezményét, amit a Bajnai kormány eltörölt; most persze a saját javát szolgáló adományokra ugyanezt megadná. Az államadósság kifizetésére pénzt gyűjteni az állampolgárok és cégek "önkéntes" adományaival a jó öreg békekölcsönt idézi. 

A kormány, ha az államadósságot akarja csökkenteni, akkor az LMP szerint három dolgot is tehetne. Vissza kellene vonnia a nagy költségvetési hiányt okozó egykulcsos adórendszert. A magán-nyugdíjpénztári vagyonból nem kellene elköltenie 1000 milliárdot folyó kiadásokra. A munkahelyteremtésre kellene koncentrálnia, különösen az alacsonyan képzettek körében.

Természetesen az állampolgárok is sokat tehetnek az adósság csökkentéséért. Ezek közé tartozik az adózási morál javulása, kevesebb importtermék fogyasztása, illetve a helyi gazdaságot támogató helyi termékek vásárlása, a helyi piacok látogatása a hipermarketek helyett. Jobb, ha a gazdaságot megmozgatva ilyesmire költjük a pénzünket, mintha egyszerűen átutaljuk az államnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://vagogabor.blog.hu/api/trackback/id/tr52809839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása