A Fidesz azok után, hogy súlyos döntéseket hozott meg a munkáltatók és a munkavállalók feje felett, most az eddig mellőzött érdekegyeztetési eljárást is felülírná az érintettek egyetértése nélkül. Egy demokratikus és valóban konszenzuskereső rendszer kialakításának alapvető feltétele, hogy valóban demokratikus és konszenzuskereső módon menjen végbe.

 

Az Orbán csomagban lévő munkavállalói jogok ellen indított totális támadást teljesen kikerülte az érdekegyeztetés eddigi rendszerét. Az LMP a népszavazási kezdeményezésével a munka becsületét biztosító jogokról kérdezi az állampolgárokat. Milliók zsebét érintő kérdésekben nem a „pártbeszédnek”, hanem a párbeszédnek kell hangsúly kapnia. A Fidesz ezzel szemben a saját, munkavállalókat kiszolgáltatott helyzetbe hozó, gazdaságpolitikáját le akarja erőltetni az emberek torkán, az érintettek megkérdezése nélkül. Amikor az érintettek a meglévő fórumokon szót követelnek maguknak, akkor a Fidesz felülírja az érdekegyeztetés eddigi szabályait.

Az LMP, a kormánnyal ellentétben, kíváncsi a szakszervezetek véleményére a munkavállalói jogokat és érdekegyeztetést érintő kérdésekben. Az érdekképviseleti szervekkel együtt kell kialakítani az új folyamatot azért, hogy hosszú távú alapja legyen egy olyan rendszernek, ami a megegyezést tud találni a fontos gazdasági kérdésekben. Ezért az LMP egy közös egyeztető fórumra hívja az érdekképviseleti szervezetek képviselőit, hogy ők elmondják, milyen módon lehet egy demokratikus, és valódi érdekképviseletet biztosító rendszer alapjait letenni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vagogabor.blog.hu/api/trackback/id/tr12943345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása