Az LMP szerint a frissen megvásárolt Mol-részvények esetleges eladásának mai belengetése is arra utal, hogy az Orbán-kormánynak komoly nehézségei támadtak azzal a költségvetési hiánnyal, amit elhibázott intézkedéseiknek köszönhetnek.

Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár szavaiból a Lehet Más a Politika arra következtet, hogy nagy a kapkodás a kormányban, és a tőzsdén lévő Mol részvénypakettjével történő folyamatos zsonglőrködés nyilvánvalóan nem egy hosszú távú gazdasági stratégia része.

 

A kormány hónapokon át azzal igazolta a magánnyugdíjpénztári megtakarítások einstandját, hogy a pénztárak az adófizetők pénzét eltőzsdézik. Most viszont az Orbán-kormány játszadozik a tőzsdén az adófizetők pénzével.

 

A kormány elszántnak tűnik a költségvetési hiány csökkentésében, csakhogy ahelyett, hogy az elhibázott egykulcsos adót vonnák vissza, inkább a sokkterapiát választják.

 

A számok önmagukért beszélnek: 500 milliárd forintot költött a kabinet Mol-részvények vásárlására, további 500 milliárd pedig a gazdagoknak járó egykulcsos adó miatt esik ki a költségvetésből. Az LMP meggyőződése, hogy ebből az összegből bőven lehetne finanszírozni javaslatait.

 

A Fidesz felelőtlen intézkedéseivel szemben az LMP a hiány növelése nélkül bővítené az állami kiadásokat. A fideszes Dancsó Józsefnek tehát abban igaza van, hogy az LMP nem fogadja el a Fidesz fűnyíró-elvet követő zárolásait. Abban viszont téved, hogy ez a szocialista-liberális kormányzás alatti intézkedésekhez hasonlítható, mert a zöld fordulat lényege azokkal az intézkedésekkel szemben áll. Az LMP a szinte minden szektort érintő fokozatos elvonások és a közszolgáltatások kivéreztetése helyett többek között a környezetszennyezés és a tőkejövedelmek fokozottabb adóztatását javasolja, továbbá befektetést a zöld iparágakba és a nők, pályakezdők munkahelyteremtésébe, az oktatásba és az egészségügybe.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vagogabor.blog.hu/api/trackback/id/tr333089922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása