Selmeczi Gabriella szerint az LMP csak adókat emelne, ezért az ellenzéki párt egyetlen módosító javaslatát sem fogadja el a Fidesz. Úgy látszik, a szóvivőnek kiment a fejéből, hogy a Fidesz az, amelyik a benyújtott költségvetés szerint az adóterheket 550 milliárd forinttal növeli. Ezzel szemben az LMP  egy fillérrel sem szedne be többet. Alternatív költségvetési javaslatunkban olyan egymást kiegyenlítő adóváltozások találhatóak, amelyek alapján a keresők négyötödének csökken a jövedelemadója; ők többet vihetnének haza, mint az egy-két kulcsos Fidesz-adóval!

selmeczi.jpg

A kormány „nem ortodox” gazdaságpolitikája oda vezetett, hogy felborult a költségvetés egyenlege, és a kabinet kénytelen megszorításokat bevezetni, adókat emelni. A 2012. évi büdzsé tervezete szerint jövőre 550 milliárd forinttal többet szednek be, mint idén. Bevezetnek több új adót, így az adónemek száma több lesz, mint a kormányváltás előtt. Az áfa-t 27%-ra emelik, emelik a járulékokat és elveszik a keveset keresőktől az adójóváírást.

Ezzel szemben az LMP egy olyan ökológiai adóreformot javasol, amely az összterhelést nem növeli, és amelynek a legfontosabb célja az, amiben a kormány láthatóan kudarcot vallott: a munkahelyteremtés. Ennek érdekében az LMP csökkentené a munka terheit, és növelné a tőke, illetve a környezethasználat terheit. 4%-kal csökkennének a járulékok (alacsonyabb szinten még jobban), és csökkenne a keresők alsó négyötödének személyi jövedelemadója. A munka terhelése számukra 10%-kal lenne kisebb, mint a Fidesz 2012-es terveiben. Ezen kívül csökkenne a zöldségek és gyümölcsök áfa-ja, mert ez segíti a termelőket, fehéríti a piacot, és a legegészségesebb élelmiszereket teszi olcsóbbá. A közcélú adományozás adókedvezményét visszahoznánk, mert égető szükség van egy erős, a hatalomtól nem függő civil szektorra.

A költségvetési egyensúly fenntartása, az igazságosabb közteherviselés és a fenntarthatóbb jövő érdekében az LMP növelné a legjobban keresők jövedelemadóját, a tőke hasznának adóit egységes 20%-ra, a teherforgalom adóját - ami drágítaná az importot -, a cégautók magánhasználatának adóját, és automatikus vagyonvizsgálatot vezetne be. A környezetterhelési és lerakási díj, illetve a szén-dioxid kvóta ingyenességének megszüntetése a tisztább jövőt szolgálja.

Összességében az LMP adórendszere azoknak kedvez, akik dolgozni szeretnének és munkát keresnek; akik bruttó 450 ezer forint alatt keresnek; akik munkából és nem befektetéseik kamataiból élnek; akik keveset szemetelnek, takarékoskodnak az energiával és hazai, helyi élelmiszereket fogyasztanak. Az LMP a fenntarthatóbb jövő érdekében alakítja ki javaslatait, nem egy bukott gazdaságpolitika okozta kapkodás ötletelését önti törvényekbe.

A bejegyzés trackback címe:

https://vagogabor.blog.hu/api/trackback/id/tr593355757

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: NOL: Új adó az eva helyett? 2011.11.05. 13:41:01

Továbbra sem született egyetértés a kormányon belül az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) eltörlésével kapcsolatban. A Népszabadság értesülései szerint az evát akár új adónem is helyettesítheti majd.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása