Magyarország 2012-es költségvetése halva született és meg is fog bukni – jelentette ki a keddi, parlamenti sajtótájékoztatóján Vágó Gábor.


A politikus indoklásként irreálisnak nevezte a büdzsé alapjául szolgáló számokat, például a tervezett másfél százalékos növekedést vagy a javaslatban szereplő forint-euró árfolyamot. A kormány által előirányzott tartalékokat pedig “édeskevésnek” tartotta ahhoz, hogy a “Matolcsy-féle kiszámíthatatlan gazdaságpolitika” hibáit orvosolni tudják.
ktsgvet2222.jpg

Vágó Gábor azt mondta, ha elfogadják pártjuknak azt a négy módosító javaslatát, amelyek 180 milliárd forinttal emelték volna meg a költségvetési tartalékot, akkor lehetőség lett volna arra, hogy a büdzsé “ne bukjon meg még a következő év első félévében”. A képviselő egyúttal a választók és az adófizetők megalázásának nevezte, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter “nem merte odadugni az arcát” a parlament elé, hogy kedden elmondja a zárszót a költségvetés vitájában. Pártja nevében ismét arra kérte a kormányt, hogy “kalibrálja újra” a költségvetés alapját jelentő számokat, “térjen vissza a realitások talajára és ne rugaszkodjon el valóságtól”.


Scheiring Gábor, az LMP gazdasági kabinetjének vezetője a sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy kedd délután az MNB fél százalékkal emelte az irányadó kamatlábat. Véleménye szerint ez azt mutatja, hogy “a rendkívül bizonytalan környezet” miatt, “amit a kormány teljesen elhibázott és koncepciótlan gazdaságpolitikájával okozott” a jegybanknak is be kellett avatkoznia a folyamatokba.


A képviselő úgy számolt, hogy a kamatemelés miatt a magyar kis- és közepes vállalkozások az eddiginél is nehezebben jutnak majd hitelhez. Hangot adott annak a véleményének is, hogy az LMP által kidolgozott alternatív költségvetés viszont alkalmas lenne arra, hogy fokozza az ország pénzügyi stabilitását és csökkentse az alapkamat megemeléséhez vezető kockázatokat. Végül újfent távozásra szólította fel Matolcsy Györgyöt, illetve azt kérte a kormányfőtől, hogy menessze a nemzetgazdasági minisztert.


A bejegyzés trackback címe:

https://vagogabor.blog.hu/api/trackback/id/tr453425687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása