Fidesz magára szabta a választójogi rendszert. Az új választási rendszer aránytalansága, a győztesnek járó kompenzációk, a határon túliak szavazati joga sok problémát vet fel magában. Azonban körzethatárok megszabásánál lóg ki leginkább a lóláb. Vágó Gábor kecskeméti LMP-s országgyűlési képviselő szerint azzal, hogy Kecskemét egyik felét Kunszentmiklóshoz kötik, másik feléhez hozzácsapják Tiszakécskét, a kecskemétiek képviselete csorbulhat a Parlamentben. Azt is sajnálatosnak tartja, hogy az mostani két egyéni képviselő sem szólalt még fel Kecskemét érdekében.

 Bács-Kiskun megyében olyan hagyományos központokat fokoz le a Fidesz, mint Kalocsa. Megbontják a Kiskőrös, Kecel, Soltvadkert háromszög egységét, az út két oldalán lévő falvakat választanak el egymástól Bácskában. Nem a területi hagyományokra, és a logikára, hanem a Fideszé érdekei mentén rajzolta újra a Fidesz Bács-Kiskun megyét.

A Fidesz úgy alakította ki az új választókerületi rendszert, hogy ugyanannyi mandátum megszerzéséhez egy ellenzéki pártnak 3-5 százalékkal több szavazatot kell szereznie, mint a Fidesznek. E szerint a rendszer szerint 2006-ban a Fidesz nyerte volna a választást, 2010-ben pedig közel 80 százalékot szerzett volna a parlamentben. Kimutatható, hogy a hagyományosan Fideszes körzetek kisebbek, így kevesebb szavazatból születik egy fideszes mandátum, ennek bizonyítékai itt érhetőek el. A témához kapcsolódó további LMP-s videók itt láthatók.

Az LMP a választójogi törvényhez benyújtott módosító javaslatában azt kezdeményezi, hogy ne a parlament, hanem egy független szakértőkből álló bizottság jelölje ki a választókerületek új határait – mondta szerdai kecskeméti sajtótájékoztatóján Vágó Gábor országgyűlési képviselő. Az LMP-s politikus hozzátette: az európai mintára felállítandó Választókerületi Bizottság tagja a Központi Statisztikai Hivatal és az Országos Választási Bizottság mindenkori elnöke, valamint a Magyar Tudományos Akadémia elnöke által delegált három szakértő lenne.

A bejegyzés trackback címe:

https://vagogabor.blog.hu/api/trackback/id/tr173446107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása