A tegnapi családjogi törvény vitájában nyilvánvalóvá vált, hogy a kormánypárti álszent mamelukok nem értik a 21. századot. Nem értik, hogy miként élhet együtt szeretetben emberek közössége családban a nélkül, hogy házasság szentsége kötné össze őket. A legbornírtabb a nők és gyerekek fideszes családi szerepfelfogása. A nő helye a konyhában, még véletlenül sem a munkában, a gyerek helye a szobafogságban, még véletlenül sem közösségben van.

A Fideszben úgy állnak hozzá a fiatalokhoz, mintha papneveldében élne az egész ország. Az egész napos iskolában nádpálcás Hoffmann Rózsák verik bele a narancsos tananyagot a fejekbe, majd délután esténként szülői őrizetben lehet majd az utcán tartózkodni. A köznevelési törvényt most megfejelik a fiatal karanténnal. Még véletlenül se nőjenek fel önálló döntésre képes, saját tapasztalatokkal bíró, közösségben tevékeny fiatalemberek. Azokkal csak a baja van egy autoriter kormányzatnak.

Fidesz magára szabta a választójogi rendszert. Az új választási rendszer aránytalansága, a győztesnek járó kompenzációk, a határon túliak szavazati joga sok problémát vet fel magában. Azonban körzethatárok megszabásánál lóg ki leginkább a lóláb. Vágó Gábor kecskeméti LMP-s országgyűlési képviselő szerint azzal, hogy Kecskemét egyik felét Kunszentmiklóshoz kötik, másik feléhez hozzácsapják Tiszakécskét, a kecskemétiek képviselete csorbulhat a Parlamentben. Azt is sajnálatosnak tartja, hogy az mostani két egyéni képviselő sem szólalt még fel Kecskemét érdekében.

 Bács-Kiskun megyében olyan hagyományos központokat fokoz le a Fidesz, mint Kalocsa. Megbontják a Kiskőrös, Kecel, Soltvadkert háromszög egységét, az út két oldalán lévő falvakat választanak el egymástól Bácskában. Nem a területi hagyományokra, és a logikára, hanem a Fideszé érdekei mentén rajzolta újra a Fidesz Bács-Kiskun megyét.

A Fidesz úgy alakította ki az új választókerületi rendszert, hogy ugyanannyi mandátum megszerzéséhez egy ellenzéki pártnak 3-5 százalékkal több szavazatot kell szereznie, mint a Fidesznek. E szerint a rendszer szerint 2006-ban a Fidesz nyerte volna a választást, 2010-ben pedig közel 80 százalékot szerzett volna a parlamentben. Kimutatható, hogy a hagyományosan Fideszes körzetek kisebbek, így kevesebb szavazatból születik egy fideszes mandátum, ennek bizonyítékai itt érhetőek el. A témához kapcsolódó további LMP-s videók itt láthatók.

Az LMP a választójogi törvényhez benyújtott módosító javaslatában azt kezdeményezi, hogy ne a parlament, hanem egy független szakértőkből álló bizottság jelölje ki a választókerületek új határait – mondta szerdai kecskeméti sajtótájékoztatóján Vágó Gábor országgyűlési képviselő. Az LMP-s politikus hozzátette: az európai mintára felállítandó Választókerületi Bizottság tagja a Központi Statisztikai Hivatal és az Országos Választási Bizottság mindenkori elnöke, valamint a Magyar Tudományos Akadémia elnöke által delegált három szakértő lenne.

A mai napon számon kért egy fideszes képviselő, hogy én milyen alapon videózok és fotózok az ülésteremben. Amikor rákérdeztem, hogy mi is ezzel a baj, akkor azt mondták a fideszesek, hogy a betyárbecsület nem engedi, hogy szunyókáló képviselőket fotózzak.

Engem nem köt össze semmiféle betyárbecsület azokkal, akik csak szavazgatni járnak be a Tisztelt Házba, érdemi felszólalásokra csak szökőévente papírból olvasva képesek, közben felveszik a dupla juttatásukat polgármesterként és törvénygyári gombnyomogató képviselőként. Ők azok akik, ha érdemi vitára kényszerülnek hajnalban, akkor a következő héten minden egyes vitát időkeretbe tesznek, nehogy vitázniuk kelljen a Parlamentben.

 Engem nem köt össze semmiféle betyárbecsület azokkal, akik ütvefúróval estek neki a demokratikus berendezkedés alapjainak, vagy „csak” hagyták leépülni a demokráciát. Azokkal sem árulok egy gyékényen, akik folyamatosan kiállnak a korrupció mellett, és leszavazzák a kampányfinanszírozásra tett LMP-s javaslatot. Azokhoz sincs semmi közöm, akik folyamatosan lejáratják a politikai elitet közpénzen folytatott egzotikus utazásaikkal. Engem nem köt össze semmiféle betyárbecsület azokkal, akik a gazdasági szabályszerűségekre fittyet hányó gazdaságpolitikájukkal csődbe viszik az országot, és elvárják, hogy az ellenzék tapsikoljon hozzá.

 

Nekem csak azokhoz a képviselőkhöz van közöm, akik komolyan veszik a képviselői esküjüket és aktívan részt vesznek a vitákban. Azokkal érzek szolidaritást, akik ha kell, 26 óra munka után megvédik a munkavállalók jogait. Azokhoz a képviselőkhöz tartozom, akik fel akarják számolni a korrupciót, nem pedig bebetonozzák egy gazdasági háttérhálózat uralmát. Én olyan képviselőket szeretnék látni a Parlamentben akik, belátják, ha zsákutcába vitték a gazdaságot, még a falhoz csattanás előtt korrigálnák a tévedésüket.

De ezekhez az önálló vélemény nélküli, törvénygyári gombnyomogatókhoz semmi közöm nincsen. A képviselő a választóit képviselje, ne a vezérének hajbókoljon elvtelenül! A nem gondolkodó gombnyomogató mentalitás miatt ábrándulnak ki tömegek a demokráciából. Újítsuk meg a demokráciát! Gondolkodjanak a képviselők, ne csak kórusban szavazgassanak!

 

ReOccupy Parlament

2011.12.05. 10:53

A Parlament e heti napirendje, legalább olyan feszített, mint a múlt heti. Ha valóban komolyan vesszük az Országgyűlést, akkor ezen a héten is lehet éjszakai műszakokra számítani. Múlt héten sem brahiból vitázott az ellenzék órákat egy-egy törvényjavaslatról, hanem mert olyan horderejű javaslatokról van szó, amiket nálunk nagyobb demokratikus hagyományú országokban két éves társadalmi vita előz meg. Ez nem obstrukció, hanem alapos vita, a parlamenti ellenzék megadja azt a szükséges időt, amennyit ezek a javaslatok igényelnek. A túlfeszített napirend, pedig a Fidesz eddigi silány jogalkotási munkájának hibája.

Országgyűlési képviselőként az a minimum, hogy odatesszük magunkat a szakmai területünkön lévő vitákban. Ezekben a napokban a Fidesz túlpörgetett tempóban rombolja le a Magyar Köztársaság eddigi berendezkedését, míg a saját Fideszország felépítéséhez finoman szólva is kapkodva fogott hozzá. Százoldalas félórával a szavazás előtt leadott zagyvalék módosító csomagok, hetente újra átírt törvényjavaslatok, elírásból származó milliókat érintő bakik a törvénygyár darálójának termései.

Lázár János szerint a Fidesz sohasem fárad el. Nekem erről más a tapasztalatom:

Minden jó demokratikus érzéssel rendelkező ember megrökönyödve néz: Ez nem parlamentáris demokrácia. Az ellenzéknek abból lett elege, hogy a Fidesz csak pattogó biodíszletként tekint az ellenzéki pártokra. Most az ellenzékiek a legnagyobb nyomás alatt felvették a kesztyűt, és vitára kényszerítik, a parlamenti vitáktól elszokott fideszes gombnyomogatókat.

Amíg a Fidesz folytatja ezt az arrogáns kiüresítését a parlamenti demokráciának, addig lehet számítani hajnali vitákra. Ezek a viták a Parlament visszafoglalásának csatái. Visszafoglaljuk az Országházat a politikai vitáknak a vérbő kétharmad szavazógépeitől. Ez a küzdelem arról szól, hogy a Parlament értelmes párbeszédek helye lesz-e, vagy csupán az erőből való politizálás kaphat helyet a Tisztelt Házban

 

süti beállítások módosítása