Rendszerváltás középről

2012.11.19. 12:47

Az LMP fejlődéstörténetének felnőtt korszakába lépett: dönteni tudott. Maradt az LMP az, aminek indult. Amikor hiteles civil szervezeti vezetőként zászlót bontottunk, tudtuk azt, hogy nem lesz könnyű a politikusi lét, nehéz döntéseket kell meghoznunk. Most egy útelágazódáshoz értünk: elmegyünk balra a régiekkel, vagy maradunk középen, szövetkezve az újakkal. Elindultunk a nehezebb, de egyenes úton előre.

Vállaltuk azt, hogy egy döntésnek rövidtávon meg kell fizetnünk az árát, és ennek a stratégiának a gyümölcsei csak később érnek be. Habár a szirénhangok arra csábítottak minket, hogy csak az egy a zászló, egy a tábor-elv mentén lehet leváltani a pártállami rendszert, mi mégis hűek maradtunk a se nem jobb, se nem bal, hanem előre zöld alapelvhez. Nem jobboldali fordulat történt, ahogy egyesek beállítani szeretnék, hanem elmaradt a baloldali fordulat.

Az állampárt megbuktatásához minél több szavazónak kell elfogadható ajánlatot nyújtani. A Haza és Haladás elemzése is arra jutott, hogy a 2014-es választások megnyerése lehetetlen a volt Fidesz-szavazók meggyőzése, a volt fideszes körzetek megnyerése nélkül. Egy balközép formáció az ancien régime arcaival nem tudja megszólítani ezeket a választókat. Ha csak a régi elit, Orbán és a szélsőségesek között lehet választani, akkor sok józan gondolkodású választó politikai hajléktalan marad. Az LMP küldetése az, hogy elvi alapon állva, szakmai munkával, minél több szavazót tudjunk megszólítani a pártállami rendszer megbuktatása érdekében. Becsuktunk egy ajtót azért, hogy egy másikon bejöhessenek azok, akikkel középről lehet leváltani a Közgép rendszerét.

érzem.jpg

süti beállítások módosítása