Ctrl-C Ctrl-V elnök

2012.01.14. 12:47

 

A nemzet golyóstolla megtalálta a másolás-beillesztés billentyű kombinációt. Nem az számít, hogy az elnök a Fidesz hatalom kesztyűbábjaként mindent aláír, amit bevisz a szél az ablakon.  Hanem az a lényeg, hogy a nemzet egységét makulátlanul tudja-e megtestesíteni. Már ez sem megy ezek után.

Nem vártuk tőle, hogy Sólyom magasságában szárnyaljon. Azt sem vártuk tőle, hogy bölcseket mondjon, mint Göncz. Azt végképp meglepő lett volna, ha akár egyszer is akadályává válik a törvénygyárnak. Azt vártuk tőle, hogy szépen mosolyogjon az emberek embereként. Ez sem megy. Ezek után nincs olyan nemzetközi protokolláris találkozó, ahol ne összemosolyognának össze az elnökünk háta mögött. Mindenki szánalommal vegyes kaján vigyorral néz majd rá, és általa Magyarországra.

Eddig is az egész magyar internet az elnökünkön röhögött. Dalok és képek tömkelege dicséri a magyar nyelv és a köztársaság megőrzése érdekében tett áldásos tevékenységét. De formálisan nem lógott ki a lóláb, hogy mennyire alkalmatlan figura. Az egész politikai elit morális tőkéje már elfogyott. Schmitt a legkevésbé népszerűtlen politikus, ügye kezdi kimeríteni a morális áthidaló hitelkeretet.

Vona vissza vezetné a magyarokat a turáni fennsíkra az Eu-ból. Ha valaki konzekvensen EU ellenes akkor, miért van három képviselője az EP-ben? Miért vesznek részt a Parlament európai ügyekkel foglalkozó bizottságában? Ha a Jobbik komolyan gondolná, amit mond, akkor visszahívná a képviselőit. De nem teszik, mert csak a levegőbe puffogtatnak. Ráadásul ismét a kormány alá adják a lovat, és segítenek Orbánnak bűnbakot találni, a saját magánháborúja elvesztésének a megmagyarázására. A Jobbikban már semmi radikalizmus nem maradt, csak a nettó bolondéria, meg zsíros pozíciókhoz való ragaszkodás.

 

Én magyar vagyok és európai. Hazánknak gazdasági kulturális és geopolitikai szempontból is az EU-ban a helye. Azért szép az európai nemzetek közössége, mert ha nem tetszik a rendszer, akkor lehet rajta változtatni. Brüsszel nem Moszkva. Ha valaki jó diplomata módjára nem csak zsarol és ellenkezik, igenis sok mindent el lehet érni. Nekem sem tetszenek a Merkozy duó külön paktum kötései, de kellő politikai stratégiával lehet változtatni az Unión. Nem pedig otthagyni csapot papot, az országhatárra pedig kitenni bezárt táblát. Ha állandóan hátrafelé nyilaz a Jobbik, akkor könnyen beleütközik a valóság kemény falaiba.

Kikkel szövetkezne a Jobbik? A választásokat elcsaló Putyinnal? Vagy a folyamatosan fenyegetőző Iránnal? Esetleg az éhező Észak-Koreával? Inkább maradnék a német demokratáknál és a lengyel barátainknál. Még akkor is, ha nem tetszik nekik az, amit Orbán csinál az országgal.

Az utóbbi hetekben mintha a szélsőségesek a kormány kezére játszanának. Míg mi kint tiltakozunk az utcán, addig ők bent bazsalyognak Orbánékkal a Parlamentben. A Jobbikban már semmi radikalizmus nem maradt. Bepuhultak, mint tavaszra a fagyott kutyaürülék. Csak a nettó gyűlölködés, bűnbakkeresés, meg zsíros pozíciókhoz való ragaszkodás jellemzi a Jobbikot mára.

Az Új Ellenállás az emberekről szól, nem pedig a pártokról. Magyarországon minden hatalom a népé, és nem a politikai elité. Ezt soha nem szabad elfelejteni. Nem a sült galambot kell várni, hogy majd a politikusok egymás közt elintézik az ország bajait, hanem az embereknek kell kezükbe venni saját közösségük sorsát. Ha a politikai elit új paktumokat kötne egymás közt, és Gyurcsány-Mesterházy-Schiffer kéz a kézben ugrálna, miközben ordibálják az orbántakarodjot!, nem lenne az ország egy fikarcnyival sem előrébb.

 

A civilek közösségéből is egyre több olyan hangot lehet hallani, hogy nem pártok összeborulására van szükség, hanem a civilek megerősödésére. Szerintem is több kell most a hazánknak, mint egy elitváltás: mentalitás váltásra van szükség, és ez sokkal nehezebb. Ha a magyar társadalom nem lett volna ilyen atomizált és apátiás állapotban, ez az egész Orbán rendszer nem épülhetett volna ki. A csakafidesz nyomulás egy szimptóma: a magyar társadalom minden mindegy, szomszéd tehene is dögöljön, majd a mocskos politikusok úgyis eldöntik betegségének a tünete. Ha új köztársaságot akarunk építeni Orbán után, akkor a társadalom kiszolgáltatottságát kell csökkenteni a mindenkori hatalommal szemben.  


Egyetlen út a közösségek megerősítésének az útja. Zavar a magas benzinár? Nem a Szíjjártón kell kínunkban röhögni, hanem telekocsi rendszert szervezni. Dühít, hogy a vegyszeres távoli országból jövő paradicsom baromi drága a hipermarketben? Szervezz Szatyor közösséget a szomszédokkal, és egyetek hazait! Ha elegetek van a vidéki úrhatnám Döbrögik uralmából, akkor csináljatok közösségi médiát, és teregessétek ki a narancsos szennyest. Utána jönnek majd a tüntetések is. Esztergomban ez működött. Máshol miért ne működne?

 

 Miért is akar egy párt, mint az LMP civilkedni? Az LMP döntő része a civil szférából jött, így katalizátor lehet az önszerveződésben. Ami fontosabb szerep talán, az a szócső feladata. A Parlamentben, az országos médiában tudjuk közvetíteni az önszerveződő közösségek küzdelmeit a narancsos birodalommal, azokat a sikereket, amik egyszerűbbé, olcsóbbá, és legfőképpen élhetőbbé tették az országot. Hazánk gazdasági és mentális gödörből való kimászása az emberek fejében dől el, nem a politikai boszorkánykonyhában paktumokkal.

 

 

süti beállítások módosítása