Sok szerencsét!

2013.01.28. 18:24

A totojázásnak hosszú idő után most vége lett. Annak szurkolok, hogy mindkét stratégia sikeres legyen két külön pártban, hiszen egyben csak a helyben járást okozott a két irány ütközése. Nem maga a kiválás a tragédia, hiszen az eddig minden párttal megtörtént, hanem ami utána jöhet. Most rajtunk áll, hogy nyertes-nyertes szituációt állítunk elő, vagy benne ragadunk a lefelé tartó spirálban.

Ha mindkét stratégia sikeres, azzal az ország nyer a legtöbbet. Hiszen az Orbán ellen gyülekező baloldaliak egyesült táborában ott lesz az a zöld szín, mely szívemnek oly kedves. Valamint az eddigi elitek felszínen gyűlölködő és a háttérben pacsizó politikájának is lesz kihívója. Ha sikerül külön-külön elég sok állampolgárt az ügyeink mellé állítani, akkor ők is erősebbek lehetnek a baloldali kerekasztalnál, és mi is parlamenti képviseletet tudunk nyújtani az elitváltást akaró százezreknek. Ha azonban úgy veszekszünk, mint ahogyan a régi pártok tették, amikor kiléptek belőlük, akkor egyik stratégia sem jön be, és annak csak a Fidesz a nyertese.

Habár én a kongresszuson az egyben maradás mellett érveltem, de tudomásul veszem a döntést. Megértem Jávor Bencét, amikor azt mondta, hogy „Nem szeretnénk blokkolni az LMP munkáját. Az a jobb, hogyha mindenki a saját stratégiája mentén tud tovább dolgozni.” Végre felszabadulnak azok a teremtő energiák, amiket lekötött a hideg polgárháború. Most mindegyikünk a saját útján indulhat el a régi közös cél felé. Aztán könnyen lehet az is, hogy ezek az utak találkoznak majd a jövőben, amikor a Fidesz rendszer bukását követően, a régi baloldali elitről is kiderül, hogy nem tud jobbat, mint amit eddig felmutatott.

Egy jó hírrel kell kezdenem: most már biztos a Fidesz-bukta. Nem amiatt repedt meg a gránit szilárdságú NER, mert a kormányzás annyira kusza, mint Matolcsy szeme- és gondolatvilága. Nem is azzal játszották ki magukat, hogy Simicska minden állami pályázatot lenyúl, ami egy zongora értékénél nagyobb. Hanem a 13. havi nyugdíj ötlete hozta el Orbán rendszerépítési álmainak a végét.

2012-13 telén a nyugdíjas jóléttel legitimizált autokrácia látszik felül kerekedni a jól képzett fiatalok munkájára alapuló demokrácia elképzelésén. A fiatal demokratákból nyugdíjas autokratákká lettek. Szembeötlő példája ennek, hogy a diáktüntetések csúcspontján, ahelyett, hogy a fortyogó egyetemisták és gimisek kedélyeit a Műegyetemre ment volna csillapítani a miniszterelnök, a Parlament puccos termében smúzolt a nyugdíjasokkal. Ez idáig minden társadalmi csoport tyúkszemére ráléptek, kivéve a nyugdíjasokét. A vállalkozók, a közalkalmazottak, az egyszerű melósok, a diákok, az adófizetők fizetik meg a nyugdíjasoknak tett udvarló gesztusokat. Egyre több újabb kisadót kell nyögni a csökkenő reálkeresetekből amiatt, hogy a nyugdíjak reálértékét növelni lehessen. Véleményem szerint a jó nyugdíjrendszer kiszámítható és az együtt sírunk együtt nevetünk-elven alapszik, nem a politikai marionett bábú szerepén.

nyugger.jpg(kép: Marabu)

Ez a 13. havi nyugdíj végzetes az országnak, mert az egyre rosszabbul élő, egyre kevesebb számú adófizetőnek kell eltartania az egyre több, relatíve egyre jobban élő nyugdíjast. Eközben a potenciális adófizetők elhagyják az országot, mert semmi reményük nincs abban, hogy nekik valaha legyen nyugdíjuk. A kormány meg utánuk küld pár embert, hogy szervezzen diaszpórát, ahelyett, hogy itthon tartaná őket.

A nyugdíjasoknak tett násztánc rövid távú hatásai még kedvezőek is lehetnek a kormánynak, mert a pőre pénzosztogatással a legjobban mobilizálható és a legnagyobb választói csoportról van szó. Ámde már középtávon a politikai szemétdombra vezet ez az út. A Fidesz egy olyan politikai pályára zárta be magát, ahol az MSZP otthonosan játszik. Ígérgetni, majd választás előtt egyszeri nagyobb nyugdíjemelést más adóemelésből finanszírozni, ez régi trükk. Láttuk, hova vezetett. Mindeközben az adófizetők, és a jövő adófizetői átverve érzik magukat. Nem véletlenül áll olyan csehül az MSZP a fiataloknál, most a Fidesz is leküzdi magát arra a szintre. Nem szabad hagyni, hogy az egyesült baloldal és a Fidesz a nyugdíjasoknak tett licitversennyé degradálja a 2014-es választásokat. Az adófizetők érdekeit is képviselnünk kell, különben nem lép ki a rövidtáv vezérelt saját árnyékából a magyar politika.

Egy államnak tisztelnie kell a nyugdíjasait, hisz valaha ők is befizették az adójukat a szüleik nyugdíjáért, de tisztelnie kell azokat is, akik kifizetik az adójukból a nyugdíjakat. A Fidesz a jövő adófizetői helyett a múlt adófizetőit választotta. A múlt elkezdődött. Bízom benne, van annyi tudatos adófizető, hogy gyorsan be is fejezze ezt a sorvasztó fejezetét az ország történetének.