Kiderült, hogy nemcsak Zsiga Marcell, hanem Szíjjártó Péter vagyonbevallásában is nagyobb vagyon-növekmény szerepel, mint azt a fizetésük megengedné. Ebből nemcsak az következik, hogy alaposan feltételezhető az, hogy vagy tisztázatlan úton voltak jövedelmeik, vagy fényevőként olyan belső kiválasztási rendszerük van, ahol az input a fény, az output a pénz. Hanem az is kiviláglik az esetükből, hogy vagy magasról tesznek az egészre, vagy az egyszerű osztás szorzás matekkal is elemi gondjaik vannak.

Lehet felháborodni évről évre a mindenkori kormánypárti képviselők pofátlan vagyonnövekedésén, vagy felállíthatunk egy olyan ellenőrző mechanizmust, ami féken tartja az elkanászodó politikusokat. Szerintem az volna a legtisztább, hogy a kiemelt korrupciós kockázattal járó feladatköröknél éves szintű vagyonvizsgálatot rendelne el a NAV. Mindenki számoljon el azzal, hogy honnan telt nagy bankbetétre, családi házra, luxusautóra. Hogy hivatalból indítottak-e eljárást a mostani két fideszes ügynél, azt nem tudom, de itt most annyira kilóg a lóláb, hogy nehezen tudják elkerülni, ha a szakszerűség látszatát fent akarják tartani.

A két vagyonosodó fideszes úgy rázta meg a pofonfát, hogy az összes képviselőre is rávetül az árnyéka. Hiszen ha ennyire kamu vagyonvallásokat simán meg lehet úszni, akkor joggal gondolja azt az egyszerű adófizető, hogy itt minden képviselő csal és lop. Pedig lehet tisztességesen is csinálni. Lehet úgy politizálni, hogy nem dagad tovább a képviselő zsebe, mint azt a törvényes jövedelme engedi. Azért kell, hogy következménye legyen a Zsiga-Szíjjártó ügynek, hogy a megmaradjon az esélye a tisztességes politizálás képének.

A kommunizmus áldozatainak emléknapján mi sem lehetne méltóbb megemlékezés, mint az ügynökügyek rendezése. Miért nem képes a Fidesz kezelni az ügynökügyet? Miközben harcos antikommunizmusa az egyetlen dolog, ami összeköti a mai Orbánt a ’89-es önmagával. Talán túl sok a vörösből narancsos alsógatyára váltott ember a kormánypárti sorokban? Talán igaz az a szóbeszéd, hogy a rendszerváltáskor minden ellenzéki párt vezetőségébe küldtek embereket a szolgálatok? Talán még ma is meghatározó helyen vannak ezek az emberek?

ugynok.jpgkép:bodoky.blog.hu

Ma a Parlamentben a fideszes és KDNP-s képviselők beszéltek a kommunista múlt rendezése kapcsán utcaátnevezésekről, az MSZP erkölcsi örökségéről, de a legkényesebb témát, az ügynökügyeket, úgy kerülték, mint Harrach Péter a melegfelvonulást. Az LMP ügynökkérdést rendezni kívánó törvényjavaslatát egy éve lesöpörték a kormánypárti gombnyomogatók, arra hivatkozott a miniszterelnök, hogy majd egy bizottság kezeli az ügyet fél éven belül. Azóta még a bizottság sem állt fel.

Mi lehet az oka annak, hogy a Fidesz legalább annyira retteg az ügynökkérdéstől, mint az egyszeri szélsőjobbos a saját szavainak következményeitől?  A mi generációnknak is fontos, hogy ez a kérdés rendezve legyen. Nem azért mert érintettek lehetnénk az ügyben, hanem azért mert az ügynökügy mutat rá legélesebben, hogy a rendszerváltáskor valami nagy mutyival osztották le egymásnak a lapokat az állampárti és az akkori ellenzéki politikusok. Akkor temette el egy egész nemzedéket Orbán a hatodik koporsóba. Ha sok más mellett, tisztázzuk az ügynökügyet, akkor nem temethetik el a generációnkat a hetedik koporsóba.

Nyílt levél Zagyva György Gyulának

Zagyva György Gyula azok után, hogy tahó módon zaklattad Osztolykán Ágit, még rám akarod kenni a gyökérséged. A veled egyívású széljobbos arcokban nem a szellemi világtalanság és a nappali sötétség a legidegesítőbb, hanem a melldöngető keménykedés mögött meglévő sunyi gyávaság. Ki hallott már olyat, hogy a pacalfejű operettnácik egyedül álltak volna ki egy csoport ellen keménykedni?  Fordítottjára annál több példa van. Ki hallott már olyat, hogy kiállt volna egy jobbikos a saját elmondott kínos szavaiért, és nem sunnyogta volna el, mind a zsidó listázást. A saját sokaságuk erőt és bátorságot ad a faék bonyolultságú gondolatkörből fakadó frusztrációk agresszív lerendezéséhez. Ahogyan rrrockout és liverbird mikrobloggerek írták, nekünk vannak a világon a leggyávább nácijaink. Az első keresztkérdésre menekülnek, a saját közegükben meg izmoznak.

Zagyva először az indexnek azt állította, hogy „reflex-szerű, félhangos megjegyzést tett", majd a hunhíren már az jön, hogy „szexista megjegyzéseket Vágó Gábor és Ivády Gábor független képviselők tettek Osztolykánnak”. Az a helyzet, hogy hétfőn a szavazások után elmentem a Parlamentből, ha kell tanúsítani is tudom, így ott sem voltam a kérdéses szituációnál.

ottse.jpgkép: deadmanirde.tumblr.com

Mond a szemembe Gyula, hogy én mondtam, hogy „ledöfném” az Ágit, ne a sajtóban próbáld magad mentegetni! Mert valójában szerintem, nem is a tahóságodat próbálod kimagyarázni, hanem félsz attól, hogy az általad csak „kannibálokként” emlegetett véresszájú bajtársaid mit szólnak, ahhoz, hogy te egy cigánnyal is elmennél. Ahogyan a veled rokonlélek, a diákokat egrecíroztató huligán mondta: „próbálj már meg férfimódon viselkedni, és álljál ki a szavaidért, amit elmondtál.”

Ui: Pontosan tudom, hogy most sok zaklató levelet fogok kapni a bandádtól. De nem bírom szó nélkül a sunyi agressziót, beszólok a jövőben is, akkor is ha fenyegettek.

UPDATE: A folyosón bocsánatot kért, az ügy részemről lezárva

A hallgatói érdekképviselet rendszere alapvető reformra szorul. Ha a HÖK rendszer évtizedekig (!) elvisel olyan jelenségeket, mint az önmaga jelölését elfogadó szegedi Török Márk, vagy a hallgatói csajokról táblázatot vezető Jobbikhoz közeli ELTE vezetők. Akkor ott nem rendszer anomáliákról van szó, hanem az úrhatnám hökös tempó sokszor a rendszer része.

Véletlenül sem szeretném azt állítani, hogy minden hökös visszaél a hatalmával, és csak a saját érdekét nézni. Nagyon sok tisztességes HÖK vezetővel volt alkalmam együtt dolgozni, akik szintén látták a hallgatói érdekképviselet hibáit. Motiválatlan hallgatók, alacsony legitimáció, a hallgatóktól elszakadt HÖK vezetők, uram-bátyám viszonyok. Ismerős ez valahonnan más szintről is? Sajnos a hallgatói érdekképviseletből kinőtt politikusok egy része is ennek a kontraszelekciónak lett az áldozata.

höktempó.jpg

Ilyen az évek óta az ELTE BTK HÖK körét közvetetten irányító jobbikos Szávay is. A hétfői napon Novák Előd még a Kubatov listák ürügyén kabarét csinált a Parlamentből, kedden kiderül, hogy a jobbikosoktól sem áll messze a szavazókról való információgyűjtés. Az egyetemi közélet immunrendszere gyenge, ha évtizedekig képesek ilyen jelenségeket elviselni.

Amennyiben a hallgatók felismerik azt, hogy a hallgatói érdekképviselet reformja nélkül nem maradt más nekik, mint az utcán való fel-alá mászkálás, akkor felveszik a követeléseik közé egy átláthatóbb, demokratikusabb, több hallgató részvételét biztosító érdekképviseleti reformot. Több megoldás is létezne erre a holland mintájú kötelező egyetemi diákszervezeti tagságtól, az e- demokrácia egyetemekre való bevezetéséig. A kérdés az, hogy a hallgatók meg tudják-e vívni jogos harcaikat a mindenkori kormányzattal, amikor maga a HÖK rendszer is reformra szorul.

süti beállítások módosítása