Az origon közölt Dúró Dórával közös interjúmmal kapcsolatban sokféle reakció érkezett.

Legérdekesebb a SZEMA, egy volt szdsz-esekből álló értelmiségi csoport részéről jött reakció . Szerintük "A közös interjú ténye önmagában is felháborító. Ami azonban teljességgel tűrhetetlen és botrányos, hogy amikor a Jobbik szóvivője arról értekezett, a holokauszt nem a magyarság, hanem a zsidóság tragédiája, amelyhez így a magyarságnak nincs köze, akkor az Önök politikusa nem állt fel, nem hagyta ott az interjút, de még csak nem is javította, nem is igazította ki az elhangzottakat. Ehelyett zavaros fejtegetésekbe kezdett a nemzeti öntudatról."

Először azt kell tisztázni, hogy amikor felkértek az interjúra, akkor tárgyalás volt a Fidesszel is, hogy onnan is jönne valaki, így egy többpárti beszélgetésre készültem. A videón egyértelműen látszik, hogy kivágtak részeket a mondandómból, így az ominózus résznél kimaradt: ...Mind a Holokauszt, mind a Trianon a magyarság nagy traumája. Az LMP azért jött létre, hogy ne ilyen huszadik századi traumák mentén folyjon a politika, hanem érdemi közpolitikai kérdésekről...

Amikor az LMP és a Jobbik programjának közös pontjairól kérdeztek, elmondtam: A Jobbik és az LMP programjában a helyzetelemzésben nagy átfedés van, de mi jóval humánusabb, emberbarátabb megoldást kínálunk a társadalmi konfliktusokra, nem pedig csak bűnbakot keresünk. ...  Ám ez sem került bele a videóba.

Számomra ezeknél jóval fontosabb az a kérdés, hogy miért is ne lehetne leülni egy asztalhoz egy jobbikossal? Ha hagyjuk őket magukban, hogy fújják csak a saját nótájukat, közben távolról fanyalgunk és fújulunk: nácik, fasziszták, antiszemiták, azzal nem lehet gyengíteni a Jobbikot. Ez a politikai stratégia, mint amit az MSZP, az SZDSZ és a SZEMA is követ, a félelem politikája. Hiszen az erőszakosságával nyíltan a demokráciát fenyegető Jobbikkal nem száll szembe valójában, csak a saját körein belül növeli az ellenségképet és hiszterizálja azt a pár embert, aki oda figyel rájuk.

Ám, ha leülünk velük egy asztalhoz, és igyekszünk észérvekkel vitatkozni, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy a konkrét közpolitikai, vagy a szimbolikus kérdésekben a Jobbik olyan sületlenségeket állít, mint ahogyan azt tette Dúró Dóra is. A Jobbikot úgy kellene legyőzni a saját terepén, hogy érdemi, erőszakmentes és humánus megoldást kell nyújtani a közbiztonság megingására, a romák és a szegények problémáira, a gazdák kilátástalan helyzetére, és a gazdaság átstrukturálására. Ezekben a kérdésekben exponálja magát a Jobbik is, de megoldások helyett csak bűnbakokat keres.

Magyarország problémáival, és a Jobbikkal szembe kell nézni! Meg kell mutatni, hogy lehet más a politika! Ha rajtam múlik, ez a politika pedig nem az elfordulás és a rettegés politikája, hanem a problémákkal való szembe nézés és a józan ész politikája lesz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vagogabor.blog.hu/api/trackback/id/tr791953111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mozzie 2010.04.29. 04:22:31

Senki sem a távolból fanyalgást ajánlja a Jobbikal kapcsolatban. Ez nagyon erős ferdités. Amit józanul gondolkodó emberek és szervezetek ajanlanak az a Jobbik kredójának, megnyilvánulásainak a következetes, átgondolt, részletes megcáfolása, valamint az összes civilizált alternatíva nyilvános megvitatása.

DE, ez nem azt jelenti, hogy leül bármely állitólag demokratikus tényező reprezentánsa egy nyiltan fasiszta, neo-náci képződmény képviselőivel csevegni. Nem kell a Dúró félék mellé lecsücsülni ahhoz, hogy rámutasson az LMP kik és mifélék a Jobbik politikájának megtestesitői, ha már erre szottyan a kedve és van hozzá bátorsága.

Azt mondani, hogy ez a fajta hozzáállás a "félelem" politikája, pedig nem más mint szemenszedett hazugság, amint azt a nagy nyugateurópai konzervativ, liberális és szociáldemokrata pártok is tanúsitják. Az ilyen magyarázkodás gyorsitott menetben fogja erodálni az LMP kezdeti pozitiv megitélését. Joggal!

Azzal, hogy Vágó Gábor ide berakja a fentebbi gyengére sikerült magyarázkodását, az égvilágon semmit nem fog elérni. Jellemző, hogy amig a Népszabadság meg nem jelentette ezen blog linkjét, a kutya sem tudott róla.

Nem itt kell magyarázkodni, hanem gerincesen kell kiállni a Jobbik ellenében, a nagy nyilvánosság előtt. Valamint téziseiket tételesen és felháborodással visszautasitani.

Ehhez nem szükségeltetik a velük való közösödés, valamint az ezek után nagyon szánalmasra sikeredett kétségbeesett magyarázkodás.