Tisztelt miniszter úr!

 

2010 április 7-én, négy nappal a választások első fordulója előtt Matolcsy György a következőt nyilatkozta Nagykanizsán (idézem a HVG-ből): Ha a választóktól felhatalmazást kap a Fidesz, az új polgári kormány 500 milliárd forintos energiahatékonysági programot hirdet, amellyel négy év alatt egymillió otthon és középület energiahatékony felújítása történhet meg. Az új kormány első intézkedéseinek egyikeként kizárólag európai uniós források felhasználásával indítja el a programot.



 

Ezt az ígéretet a kormány nem tartotta be. Tíz hónappal később meghirdette az Új Széchenyi Tervet, amiben 8, azaz 8 milliárd forint jut épületfelújításra 2013-ig, és abból is csak 2 milliárd idén. Ismétlem: 500 milliárd helyett 8 milliárd.  Ez egészen pontosan az ígért összeg 1,6%-a. És ebből az összegből egymillió helyett 0, azaz nulla otthon újul meg, mivel az erre szolgáló, hazai forrásokkal gazdálkodó Klímabarát Otthon program üres, nincs benne egy fillér sem. Ezt a nagy nullát százalékban ugye ki sem lehet fejezni.

 

Ez a helyzet azért is különösen érthetetlen, mert az energetikai épületfelújításra fordított forrás nem kidobott pénz. Sőt, nemzetgazdasági szinten a legjobb befektetés, ami azonnali nyereséget hoz a fűtési költségek csökkentésében, az importfüggőség csökkenésében, a komfort növekedésében, az államigazgatás költségeinek csökkenésében, az építóipar fenntartható szegmensének növekedésében és az alacsonyan képzettek tömegeinek foglalkoztatásában.

 

A helyzet pedig tavaly óta csak romlott. Az energiaárak és a rezsiköltségek emelkedtek, és további emelkedésük várható. Ennek csak azzal lehet gátat vetni, ha az energiaigényt drasztikusan csökkentjük; a gázár- és egyéb kompenzációk csak a rossz szerkezetet konzerválják, miközben a költségvetésnek rámegy a gatyája is.

 

Csökkenteni kellene az energiafelhasználást az egyre súlyosbodó környezeti és klíma válság miatt is, hiszen a fosszilis energiahordozók kitermelése és felhasználása soha nem látott katasztrófával fenyegeti a világot.

 

A magyar gazdaságot pedig fel kellene lendíteni oly módon, hogy a most nem dolgozók tömegeit visszük vissza a munka világába. Ezen tömegek nagy része képzetlen, ezért az őket foglalkoztatni tudó iparágak kiemelten kezelendők. Ezek közé tartozik elsősorban az építőipar, ami az említett nagyszabású program esetén akár 80-100 ezer emberrel is többet tud foglalkoztatni!

 

De mindezt nyilván önök is tudják, hiszen a Széchenyi tervben kevés olyan fejezet van olyan jól megalapozva és kidolgozva, mint a nagy léptékű energetikai épületfelújítási program.

 

Csak egy a bökkenő: hol van a pénz?

Az idei épületfelújításra szánt 2 milliárd azért is szánalmas, mert tavaly kb. 40 milliárd forint pályázati forrás lekötése történt meg a KEOP-ból erre a célra. Uraim, a Bajnai kormány ezen a területen éppen 20-szor volt jobb önöknél. És nem hivatkozhatnak arra, hogy nincs elég forrás, hiszen az épületfelújítási programok a Kohéziós Alap forrásait használják, ugyanazt, amit a KEOP és a KÖZOP nagy része, s ahol nagyon sok tervezett projekt nem valósul meg, tehát bőven lehetne átcsoportosítási lehetőség akár 100 milliárdos nagyságrendben. Csak ehhez nem a szakértők indoklás nélküli kirugdalásával kellett volna foglalkozni az elmúlt 10 hónapban, hanem azzal, hogy tavaly májusban-júniusban ezt az átcsoportosítást kezdeményezik az Európai Bizottságnál. Ez mostanra már egészen biztosan eredményre vezetett volna.

 

Végül egy apró adalék. A források szűkösége miatt nyilván arra sem marad forrás, hogy az ország  legnagyobb alapterületű és legtöbb energiáját elhasználó középületét, a Parlament épületét felújítsák. Az LMP erre vonatkozó költségvetési módosító indítványát is elvetette a kormány. Pedig tervek már régóta léteznek, hogy hogyan lehetne a berlini Reichstag mintájára az elavult fűtési rendszert kicserélni, megújuló energiát hasznosítani és a szigetelést megoldani. Hogy csak egy példát mondjak: pár száz méterre vannak csak a Margit szigeti hőforrások, melyek vizét vígan ide lehetne vezetni és itt hasznosítani. 

 

Kérdezem tehát miniszter urat:

 

l  Mikor tervezik elindítani az Operatív Programok közötti átcsoportosítást, hogy a fenntarthatatlan fejlesztések – például a gyorsforgalmi utak, a térségi óriás hulladékrendszerek vagy a felesleges csatornázás – helyett a gazdaságilag és környezetileg messze leghasznosabb beruházásra, az épületfelújítási programra fordítsák a forrásokat?

l  Mikor lesz pénz az otthonok felújítására, a Klímabarát Otthon program folytatására?

l  Matolcsy György minszter úr mikor mond le a megszegett választási ígéret folyományaként?

l  Mikor kezdik el a Parlament épületének felújítását, hogy példát mutassanak, és ne az ország első háza legyen a legpazarlóbb és leg-energiafalóbb épület?

 

Várom megtisztelő válaszát.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vagogabor.blog.hu/api/trackback/id/tr232779043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása