A kormány tegnap kiszivárgott nyugdíjpolitikai koncepciója az LMP szerint újra világossá tette, hogy a gazdaságpolitika irányítói sokkal jobban értenek a romboláshoz, mint az építéshez. Az ígéretekkel ellentétben nem járnak jobban az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők, valamennyi előrehozott nyugdíjból segély lesz és persze nem lett kész a májusra ígért egyéni számlák rendszere sem.

A kormány tegnap kiszivárgott nyugdíjpolitikai koncepciója az LMP szerint ismét világossá tette, hogy a gazdaságpolitika irányítói sokkal jobban értenek a romboláshoz, mint az építéshez. A kidolgozatlan anyagból számos aggodalomra okot adó alapelv olvasható ki. Először is, az ígéretekkel ellentétben nem járnak jobban az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők, mivel ők is csak a munkavállalói járulék után kapnak majd nyugdíjat. A munkáltatói járulék kizárólag a rendszer fenntartását szolgálná. A Fideszes politikusok télen még azzal zsarolták a kötelező magánnyugdíj-pénztárak tagjait, hogy ha nem lépnek vissza, elveszítik nyugdíjuk állami részét. A kormány most elismeri, hogy a visszalépőkre is körülbelül ugyanez a sors vár.

Az anyag emellett azt is elismeri, hogy hosszú távon mindenki alacsonyabb nyugdíjakra és magasabb nyugdíjkorhatárra számíthat. Az LMP szerint a kormány tehát alapvetően nem tud javítani a demográfiai és foglalkoztatási helyzeten. Az is egyértelművé, hogy az alkotmánymódosításkor elhangzott nyugtatgatás ellenére valamennyi előrehozott nyugdíjból segély lesz. Ez több százezer ember számára jelenti a szerzett jogok elvesztését és komoly jövedelemcsökkenést.

A sajtóhírek alapján az anyagból nem csak a konkrét számok, hanem a számon kérhető alapelvek és mechanizmusok is hiányoznak. A nyugdíjeinstandkor a visszalépőknek azt ígérték, hogy májusra kész lesz az egyéni számlák rendszere. Ehhez képest június utolsó napján derül ki, hogy a kormány még csak most kezdett el gondolkodni arról, hogy fognak kinézni ezek a számlák a gyakorlatban. Például az egyéni számlákra befizetett összeg jelenértékesítését a koncepció egy „alkalmasan megválasztott mértékkel” szeretné elérni. Arról semmilyen elképzelése nincs a kormánynak, hogy milyen feltételek alapján fogják meghatározni ezt az alkalmas értéket. A kormány azzal vádolta a magánnyugdíjpénztárakat, hogy kiszámíthatatlan gazdálkodásukkal kockára teszik az állampolgárok befizetéseit. A nyugdíjfronton lassan egy éve uralkodó káosz és kapkodás az LMP szerint jól bizonyítja, hogy a kormány rosszabb gazdája az állami befizetéseknek, mint a magánbiztosítók.

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy minél hamarabb hozza nyilvánosságra nyugdíjpolitikai koncepcióját és kezdjen arról társadalmi vitát. A nyugdíjrendszer sajátosságai miatt a kormány mostani elhibázott döntéseit még az évtizedek múlva nyugdíjba vonulók is a saját bőrükön fogják érezni. Az LMP ezzel szemben elkötelezett egy szakmailag megalapozott, társadalmi egyeztetésen elfogadott, valóban fenntartható új nyugdíjrendszer mellett.

A bejegyzés trackback címe:

https://vagogabor.blog.hu/api/trackback/id/tr93027674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.