Az IMF magyarországi vezetőjével készült interjúból világossá vált: a kormány még a Valutaalapot is felülmúlja megszorító politikájával. Az LMP egyetért az adósságcsökkentés céljával, de csak akkor, ha azt nem a legrosszabb helyzetben lévőkkel fizetteti meg a kormány. Az LMP azt tanácsolja a kabinetnek, hogy hagyja meg a megszorításokat az IMF-nek, és fektessen inkább az emberekbe.

A kormány államadósság elleni háborújának valódi vesztesei az LMP szerint a szegénységben élők és a középosztály. Még az IMF magyarországi képviselőinek is fáj, hogy a 2012-es év a magyar lakosság számára további elszegényedést fog hozni a kedvezőtlen adóváltozások és az Orbán-csomag miatt. Magyarország jelenlegi egyetlen előnye a nemzetközi hitelpiacon, hogy a kormány gyakorlatilag mindenre kész a befektetők kiszolgálása érdekében. Ugyanakkor a tömeges elégedetlenség, amely a Széll Kálmán- terv intézkedéseit követni fogja, alááshatja a stabilitást és így a kormány szándékait is.

Az IMF delegációja a februári találkozón négy alapvető megszorítást javasolt: a szociális juttatások megvágását, az aktív munka-erőpiaci politikák megkurtítását, a közszféra bérköltségeinek csökkentését, és az állami tulajdonú közlekedési vállalatok pénzének megcsapolását. Az egyezés kísérteties: a kormány szerződés nélkül szóról szóra megvalósítja a Valutaalap javaslatait. A kabinet az IMF egyetlen tanácsát engedte el a füle mellett; azt, hogy a megszorításokkal ne a kisemberekre célozzanak. Az LMP szerint mára eljutottunk odáig, hogy a Fidesz a nemzetközi pénztőke képviselőit is könnyedén felülmúlja az alacsony keresetűek és a munkanélküliek kizsebelésében.  

Az LMP egyetért az adósságcsökkentés céljával, de csak ha azt nem a legrosszabb helyzetben lévőkkel fizettetnék meg. Azt ajánljuk a kormánypárti politikusoknak, hogy ne igazodjanak kényszeresen a pénztőke elvárásaihoz. Megszorító politikájukat hagyják meg az IMF-nek, és válasszák a jövőbe és az emberekbe történő befektetést. Az LMP programja részletes iránymutatást ad egy igazságos és fenntartható fejlődési pálya eléréséhez.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vagogabor.blog.hu/api/trackback/id/tr943042574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása