Erkölcstelen és jogtalan, hogy a felső tízezrek végtörlesztésének árát a többi adós fizeti meg. Az Európai Központi Bank megerősítette: a magyar kormány megsértette az európai előírásokat a végtörlesztéssel. Eközben a legnagyobb bajban lévő adósok terhei tovább súlyosbodnak. Az LMP kamatplafont javasol a végtörlesztés helyett és nem érti, hogy a többi ellenzéki párt miért asszisztál a jogsértő folyamathoz.

végtörtleszétts.jpg

A PSZÁF minapi bejelentéséből kiderült, hogy az októberi, több mint 29 ezer végtörlesztőből csupán 485 forinthiteles volt, a többiek saját erőből törlesztettek. A kormány döntésével a devizaadósok leginkább fizetőképes három százaléka tudta csak maga mögött hagyni a rekordszintre emelkedő törlesztő részleteket, a többi 950 ezer adósnak eddig nem jutott mentőcsónak. Ha marad ez a tendencia, akkor az év végéig éppen a leghitelképesebb adósok tíz százalékának nullázódik a tartozása, míg a fennmaradó kilencven százaléknak tovább nő a terhe; hiszen a végtörlesztés közvetlenül is gyengíti a forintot a bankok frankvásárlása és a kockázatok növekedése miatt, ez pedig közvetve a forint bedőléséhez is hozzájárul.

A bajban lévő adósok kilencven százaléka fizeti meg annak az árát, hogy az adósok felső tíz százaléka megmenekülhet. Mindeközben zajlanak az árverések; nemrég egy eladósodott tulajdonos inkább felgyújtotta a házát, mint hogy az a bank kezébe kerüljön. Ezzel párhuzamosan az Európai Központi Bank nyilvánosságra hozta, hogy a kormány érdemben nem konzultált a törvényről, tehát megsértette a kötelező konzultáció előírását. A kabinetnek fel kellett volna függesztenie a végtörlesztési törvény tárgyalását, amíg le nem zárul az egyeztetés.

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy vonja be a hitelkárosultak képviselőit is a tárgyalásokba, és a referenciakamathoz kötésen túl további javaslatokat is vegyen át az LMP pénzügyi fogyasztóvédelmi csomagjából. A végtörlesztés helyett pedig egészítse ki az új kamatszabályozó törvényt a párt azon javaslatával, amely a lakáshiteleknél is alkalmazza a kamatplafont. Mert ez védi majd az adósok kilencven százalékát a tíz százalékkal szemben.

A bejegyzés trackback címe:

https://vagogabor.blog.hu/api/trackback/id/tr23368453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása