Járai Zsigmond és Domokos László még akkor is megalapozottnak tartotta a büdzsétervet, amikor már nyilvánvaló volt annak tarthatatlansága. Nekik vállalniuk kell hibás döntésük következményét, és alkalmatlanságuk miatt le kell mondaniuk tagságukról a Költségvetési Tanácsban. A Fidesznek vissza kell vonnia a stabilitási törvényjavaslatot, amely a Tanácsot a parlament döntésével szemben vétójoggal, így alkotmányos puccs lehetőségével ruházza fel.

Orbán Viktor miniszterelnök a hétvégén egyértelművé tette, hogy a beterjesztett jövő évi költségvetési javaslatot nem lehet elfogadni, vagyis "új költségvetésre" van szükség. Ezzel a kormányfő elismerte a törvényjavaslat elkészítéséért felelős Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter alkalmatlanságát. De két másik személy szakmai felkészültségére is rossz fényt vett, hogy már elfogadása előtt elbukott a Fidesz jövő évi büdzséterve. Ahogy az az Országgyűlés honlapján olvasható szakvéleményükből kiderül, Járai Zsigmond és Domokos László szerint szeptember végén „megalapozottnak" voltak tekinthetők „a főbb gazdasági mutatókra vonatkozó előrejelzések".
 
Az LMP és gazdasági szakemberek tucatjai ugyanakkor már ekkor jelezték, hogy a 3 százalékos növekedési előrejelzés csak a szokásos Matolcsy-féle fantazmagória; annak semmiféle közgazdasági alapja nem volt. Orbán Viktor most fél százalék vagy az alatti jövő évi növekedést tart reálisnak – bő két hónap alatt ilyen mértékű előrejelzés-változás szinte példátlan. Azzal, hogy a nyilvánvalóan irreális költségvetési törvényjavaslatra Járai és Domokos áldását adta, egyértelművé tették, hogy egy politikai megrendelés végrehajtására, nem pedig szakmai álláspontjuk érvényesítésére használták a Költségvetési Tanácsot, amelynek tagjává a fideszes kormánytöbbség emelte őket.
 
Az LMP szerint le kell vonni a költségvetési terv elbukásának személyi és törvényhozási konzekvenciáit. Járai Zsigmondnak és Domokos Lászlónak vállalniuk kell hibás döntésüket, és alkalmatlanságuk miatt le kell mondaniuk tagságukról a Költségvetési Tanácsban. Ezzel párhuzamosan arra kérjük a Fideszt, hogy vonja vissza a stabilitási törvényjavaslatot, amely a Költségvetési Tanácsot a parlament döntésével szemben vétójoggal, így alkotmányos puccs lehetőségével ruházza fel. A szakmai stábjától megfosztott és fideszes pártkatonákkal feltöltött Költségvetési Tanács nem tudja ellátni alkotmányos funkcióját, ezért az LMP arra kéri a kétharmados többséget, hogy az alaptörvényből is törölje a Tanácsra vonatkozó szabályokat.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vagogabor.blog.hu/api/trackback/id/tr743458279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása