Ötödik Köztársaságot!

2012.10.10. 11:20

A harmadik köztársaságnak vége. A negyedik most épült ki. A szereplők ugyanazok, a rendszer más. A mindenkori nyertes egyeduralommal bír, a központi hatalom korlátlan, oligarchák tartják rabságban az államot. A kérdés az, hogy csak a szereplőket akarjuk kicserélni ebben a rendszerben, vagy az egészet kellene elhajtani a vérbe?  

közt.jpg

Tegnap elmentem a Milla által szervezett beszélgetésre, ahol művészek, értelmiségiek beszélgettek a politikai szimbólumok szerepéről. Majdnem sikerül valamire jutni a szimbólumok teremtődésének spontaneitásával kapcsolatban, de az állandó jobboldalhoz való viszonyítás egy-két megszólalót gondolati béklyóban tartott. A végén persze heveny politizálásba fulladt a rendezvény, ahol kiderült, hogy a Milla egy nagy bejelentésre készül, és szeretnék, hogy a jobb oldallal szemben álló „köztársaságpártiak” egymáshoz közeledjenek.

Nem tetszik a rendszer nekem sem. Ezért azt gondolom, hogy nem a polip fejét kell kicserélni olyanokra, akik morális, gazdasági és politikai válságba vitték a harmadik köztársaságot, és megágyaztak a negyediknek. Valódi rendszerváltás kell, és nem egy újabb gengszterváltás. A rendszer megdöntéséhez nem a jobboldalt kell legyőzni, hanem önmagunkat. Ki kellene szállni az állandó ellenségképzésen alapuló negatív spirálból. Nem a rövidtávú különböző „oldalak” hatalmi céljait kellene csak figyelni, hanem hosszú távon az ország egészét. Ez vonatkozik minden csoportra és közösségre is.

Lehet és kell is vitatkozni, a mikénten és a hogyanon, de hagyjunk fel az állandó rettegéssel. Mást képzelünk el sokszor a részletekről, de egy biztos: olyanokkal nem lehet rendszert váltani, akiknek a legfőbb érve az, hogy mindegy mi lesz, csak „azok” ne jöjjenek vissza. Pozitív állítások kellenek. Egy útmutató, hogy miként kerülünk ki a kátyúból, és garanciák arra, hogy az előző rendszerek hibáit ne kövessük el újra. Mi kellene ehhez? Tisztelet és bizalom, egymás iránt.

CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it

A bejegyzés trackback címe:

https://vagogabor.blog.hu/api/trackback/id/tr834830405

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Minek nekünk Bajnai? 2012.10.11. 08:27:58

Zeng a balliberális média Bajnai Gordon visszatérésétől. Miközben az MSZP a háta középére sem kívánja, a Gyurcsány féle Demokratikus koalíció egyenesen óva inti, az LMP pedig szokásához híven még nem alakította ki álláspontját, az Elvarázsolt Kastély v...

Trackback: Ötödik Köztársaságot! 2012.10.10. 14:15:02

Valódi rendszerváltás kell, és nem egy újabb gengszterváltás. A rendszer megdöntéséhez nem a jobboldalt kell legyőzni, hanem önmagunkat.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása