A hallgatói érdekképviselet rendszere alapvető reformra szorul. Ha a HÖK rendszer évtizedekig (!) elvisel olyan jelenségeket, mint az önmaga jelölését elfogadó szegedi Török Márk, vagy a hallgatói csajokról táblázatot vezető Jobbikhoz közeli ELTE vezetők. Akkor ott nem rendszer anomáliákról van szó, hanem az úrhatnám hökös tempó sokszor a rendszer része.

Véletlenül sem szeretném azt állítani, hogy minden hökös visszaél a hatalmával, és csak a saját érdekét nézni. Nagyon sok tisztességes HÖK vezetővel volt alkalmam együtt dolgozni, akik szintén látták a hallgatói érdekképviselet hibáit. Motiválatlan hallgatók, alacsony legitimáció, a hallgatóktól elszakadt HÖK vezetők, uram-bátyám viszonyok. Ismerős ez valahonnan más szintről is? Sajnos a hallgatói érdekképviseletből kinőtt politikusok egy része is ennek a kontraszelekciónak lett az áldozata.

höktempó.jpg

Ilyen az évek óta az ELTE BTK HÖK körét közvetetten irányító jobbikos Szávay is. A hétfői napon Novák Előd még a Kubatov listák ürügyén kabarét csinált a Parlamentből, kedden kiderül, hogy a jobbikosoktól sem áll messze a szavazókról való információgyűjtés. Az egyetemi közélet immunrendszere gyenge, ha évtizedekig képesek ilyen jelenségeket elviselni.

Amennyiben a hallgatók felismerik azt, hogy a hallgatói érdekképviselet reformja nélkül nem maradt más nekik, mint az utcán való fel-alá mászkálás, akkor felveszik a követeléseik közé egy átláthatóbb, demokratikusabb, több hallgató részvételét biztosító érdekképviseleti reformot. Több megoldás is létezne erre a holland mintájú kötelező egyetemi diákszervezeti tagságtól, az e- demokrácia egyetemekre való bevezetéséig. A kérdés az, hogy a hallgatók meg tudják-e vívni jogos harcaikat a mindenkori kormányzattal, amikor maga a HÖK rendszer is reformra szorul.

A bejegyzés trackback címe:

https://vagogabor.blog.hu/api/trackback/id/tr105092125

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pistának jó lesz, és a hallgatóknak? 2013.02.19. 14:52:01

Az egyetemi közélet immunrendszere gyenge, ha évtizedekig képesek ilyen jelenségeket elviselni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.