Az Orbán-kormány a banklobbi igényeit elégíti ki a Nemzeti Eszközkezelőre tett javaslataival. Az LMP javaslatai igazságosabbak.

Az otthonteremtési stratégia a banklobbi győzelmét jelenti, a vitairat szerint ugyanis az alapot kizárólag az állam költségére és kockázatára hoznák létre. A bankoknak evvel újra sikerült kibújni a felelősségvállalás alól. Követelésüket a kabinet saját államkötvényeivel vásárolja meg, a biztosítékul szolgáló ingatlanok pedig a Nemzeti Eszközkezelőbe kerülnek. Ezzel a megoldással a bankokat megszabadítják az összes kétes követeléstől, a mérlegüket megtisztítják, és a felelőtlen hitelkihelyezések ellenére semmilyen felelősségvállalásra nem készteti őket. Magyarán a pénzintézetek bármilyen veszteség, vagy további ráfordítás nélkül hátrálhatnak ki a helyzetből.

Az LMP által a lakhatási vitanapon bemutatott javaslat evvel szemben a közös felelősségvállalásra épít. Az eszközkezelőként működő ingatlanalapban a követeléseket átadó hitelezők befektetési jegyeket szerezhetnek, így érdekeltté válnak a belépésben.

Az LMP üdvözli, hogy a hónapokkal korábban közzétett és a parlamenti többség által lesöpört javaslatai közül most számos felbukkan a kormány vitairatában. Ilyen például az adósok költségeinek csökkentését célzó jogszabály-módosítási javaslatok, a szabad végrehajtó választás és a végrehajtás költségeinek csökkentésével kapcsolatos indítványok. Az LMP javaslatcsomagja azonban sokkal jobb a kormányénál, mert az adósokat terhelő egyéb költségek, és hátrányos szabályok módosítását is felölelő, egységesebb rendszert hozna létre.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vagogabor.blog.hu/api/trackback/id/tr522911264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása