Az LMP szerint négy és fél hónap elteltével az Orbán-kormánynak végre világos választ kell adnia, hogy az egyébként is sanyarú költségvetési helyzetben lévő oktatási, egészségügyi, szociális, tudományos és kulturális ágazat mely kiadási irányzatait, intézményeit pontosan hogy érinti az elhibázott adópolitika miatt folyó megszorítás. A párt 285 kérdésben várja a miniszter válaszát.

Az Orbán-kormány februárban – csupán néhány héttel a költségvetés elfogadása után – egyes költségvetési kiadási tételek zárolásáról döntött. Ez súlyos érvágás az egyébként is sanyarú költségvetési helyzetben lévő oktatási, egészségügyi, szociális, tudományos és kulturális ágazat számára. Azóta tudjuk, hogy a zárolásból végleges elvonás lett. Sőt, látva az államháztartási hiányadatokat, további megszorításokra lehet számítani.

A kormány a zárolás részleteit máig titkolja; egy „intézkedési tervet” emleget, de azt sem hozta nyilvánosságra. Emiatt az LMP áprilisban már kétszer is kérdéssel fordult Réthelyi Miklós miniszterhez, ám a válaszok nélkülözték a konkrétumokat. A Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest vezetője is pert indított ebben az ügyben a múlt héten a Fővárosi Bíróságnál, miután közérdekű adatigénylésére nem kapott választ.

Azt ugyan nyilvánosságra hozták, hogy például a „Sportlétesítmények PPP konstrukcióban történő fejlesztése” előirányzat mentesül a megszorítás alól, de az LMP tegnap újra beadott írásbeli kérdése arra vonatkozik, hogy a nem mentesített 285 előirányzat közül melyiktől mennyit vont el az Orbán-kormány.

Az LMP tehát 285 kérdésére várja a kormány válaszát. Minden esetben arra vagyunk kíváncsiak, hogy mely kiadási tételt pontosan milyen összegben érintette az elvonás. Elvárjuk, hogy a nyers adatokhoz mellékeljenek egy-egy rövid indoklást is. Például az Országos Mentőszolgálattól, a Vérellátó Szolgálattól, a népegészségügyi-prevenciós tevékenységtől, a családpolitikai programoktól, az MTA egyes kutatóintézeteitől, az ifjúságpolitikai feladatoktól, a kulturális vidékfejlesztéstől, a hazai és a határon túli magyar felsőoktatási intézmények támogatásától, a közoktatás hatékonyságát javító mérésektől, vagy éppen a Szívbeteg Gyermekekért Alapítványtól pontosan mennyi pénzt vontak el, és miért?

Az LMP érti, hogy a Fidesz szégyelli magát, de a kormány nem titkolózhat tovább.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vagogabor.blog.hu/api/trackback/id/tr653022866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása