Az index.hu portál mai elemzéséből kiderül: a bankok a frankhitelek kamatainak emelésével mintegy 75-100 milliárd forint plusz bevételre tettek szert. Ez azt jelenti, hogy bár a bankadót áthárították, az adósságválság megoldásából mégsem hajlandóak kivenni a részüket. Az LMP követeli a kamatok csökkentését, és egy átfogó csomag kidolgozását a hitelkárosultak bevonásával.

A kormány eddigi tevékenysége a deviza-adósságok kezelésére elégtelen volt. A Bankszövetség minden olyan javaslatot visszautasított, ami a bankokat nagyobb, a felelősségüknek megfelelő tehervállalásra kötelezte volna. Ennek indokaként legtöbbször a nagy terhet jelentő bankadót hozták fel. Most kiderült: a bankadót továbbhárították, azt nem a bankok, hanem az adósok fizetik meg. A törlesztő részletek így legalább 10-15%-kal magasabbak az indokoltnál.

Az LMP már többször követelte, hogy a bankok vállaljanak nagyobb részt az adósságválság megoldásában. Ez tovább már nem halogatható. Első lépésként a mainál jóval alacsonyabb szinten kell rögzíteni a kamatokat és egyéb költségeket; továbbá fel kell állítani egy valóban cselekvőképes ingatlankezelőt. Egy átfogó csomag további lépéseinek kidolgozásához az LMP már megtette javaslatait a Parlamentnek benyújtott határozati javaslatában (http://www.parlament.hu/irom39/03883/03883.pdf).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vagogabor.blog.hu/api/trackback/id/tr853157243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása