Futóhomokra épült az Orbán-kormány költségvetése – ez derül ki az Állami Számvevőszék jövő évi költségvetés tervezetről szóló elemzéséből. Az LMP arra kéri a számvevőszék vezetését, készítsenek kiegészítő jelentést a vizsgálat után benyújtott költségvetési- és adótörvényekről, valamint a kormánypárti módosító indítványokról is.

17138_matolcsy.jpg

A Költségvetési Tanács tulajdonképpeni beszántása után egyedül a számvevők jelentése tartalmaz érdemi hivatalos értékelést a költségvetési törvényjavaslatról. Miközben a megcsonkított Költségvetési Tanács csak egy három oldalas szubjektív véleményt közölt a tervezetről, addig az ÁSZ 139 oldalas elemzése érdemi szakmai információkat közöl. Ezekből kiderül, hogy - ahogy korábban arra az LMP is felhívta a figyelmet - Matolcsy György tárcája törvénysértést követett el, amikor augusztus 31-ig egy olyan néhány oldalas dokumentumot terjesztett költségvetési törvénytervezet gyanánt a kormány elé, amely az ÁSZ szerint "sem szerkezetileg, sem tartalmilag" nem volt annak tekinthető.

A számvevők azt is egyértelművé tették, hogy számos időzített bomba található Matolcsy költségvetésében. Így nem kalkulálnak az MNB 95 milliárdos veszteségének megtérítésével, és nem ítélhető meg vagy kifejezetten irreális a betervezett adóbevételek jelentős részének befolyása. Tekintettel arra, hogy a kiemelten kockázatos tételek között olyan nagy bevételi források szerepelnek, mint az szja vagy a társasági adó, az idei folyamatok folytatásaként már jövő év elején megbukhat a 2012-es költségvetés. Ez pedig felveti annak kérdését is, hogy munkatársai lesújtó véleménye ellenére a Költségvetési Tanács tagjaként Domokos László ÁSZ-elnök miért szavazta meg a kormány előterjesztését.

A jelentés alapján az is világos, hogy a kormány parlamenti ellenőrzése érdekében elengedhetetlen a Költségvetési Tanács Titkárságának helyreállítása. Ennek megvalósítására az LMP módosító javaslatot nyújt be a költségvetési törvényhez. Bár az ÁSZ véleményével és a hatályos törvényekkel ellentétben Orbán Viktor szerint nincs szükség hatástanulmányokra a kormányzáshoz, az LMP szerint ezek hiányában biztosra vehető, hogy a súlyos szakmai hibáktól hemzsegő törvénytervezet a gyakorlatban is megvalósíthatatlan lesz. Annak érdekében, hogy a vizsgálat lejárta után beterjesztett tényleges költségvetési törvénytervezetről is világos képet kaphasson az Országgyűlés, az LMP felkéri az ÁSZ vezetését, hogy készítsen kiegészítő jelentést a benyújtott költségvetési- és adótörvényekről, valamint a kormánypárti módosító indítványokról is. Csak így veheti át az ÁSZ a beszántott eredeti Költségvetési Tanács szerepét. 

A bejegyzés trackback címe:

https://vagogabor.blog.hu/api/trackback/id/tr443322147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása