Az első nap

2010.02.09. 01:12

15 ajánlószelvény kézben. Az első ajánlószelvénygyűjtő nap krónikája. Kiskunhalasi merítés a város ifjúságából és felmérés a helyiek állapotáról. Kopogtató gyorstalpaló. Kalandok és kudarcok a paneldzsungelben. Merész tervek holnapra. Este felcsillanó remény.


Reggel félhatkor keltem a babámmal:) Majd vonattal le Kiskunhalasra 9. évfolyamos szakközepesekkel kérdőíveztetni . A diákok már ismernek két héttel ezelőttről. Felük örül, másik meg annak, hogy elmarad az óra. Szorgosan töltik ki önértékelést. Én meg tanárbácsisat játszom. A 13 oldalból egyet kérdést általában megnézek. Menyire tudnának egy országban/utcában/padban/ágyban élni magyarokkal, cigányokkal/romákkal, és kartvéliekkel (ismeretlen népcsoport).A cigány éppen éppen csak megelőzte a csekély 10%-os kartvéli elfogadtottságot. Pesten legalább a külvárosi gyerekek segítenének a kartvélieknek, ha az bajba kerülne az utcán. Ez elég sötét jövőt fest. Talán a drámapedagógia segíthet a helyzeten, mert drámásoknál egy fokkal jobb az arány.

Dél. Találkozom Wágner Szabival. Sajtáj elmarad, későn szóltunk a sajtónak. Sebaj. Magabiztos a srác. Hat ember gyűjt neki. Meglesz a hét végére a 750. Körtelefon, felmérni az erőket a dél-alföldön. Két szomszédos EVK segítségre szorul, Kunszentmiklós kicsi és Tiszakécske nagy erőbefeketetést igényelne.

Visszavelé vonatút kispirossal. Télen puszta igazán csak a puszta.

 Visszérve, noymtatás egy internet kávézóban. Szórólapokért fel a TEKÁba. Szórólapon fél fejem levágva, arcom összefotosoppolva. 15.000 példányban. Zsír.

3-kor két aktivisát vérteztem fel minden mankóval a központi üzenetek alapján. De a srácok leváltak, mert holnap magyar fakt. De holnap 1-től bevethetőek suli után.

Buszközponntban tökölés, mire mindenki összgyűlik. Neki a paneldzsungelnek, mert volt egy tipp, hogy a Garzonban megkapta valaki nagymamája.Ki busszal.

Ketté osztódunk. Többiek lentről, én föntről megyünk. Garzonban lezár folyosók. Befordult arcok. Rengeteg nyugdíjas, aki már odaígérte Viktornak, vagy az MSZP-nek. Alig hallottak az LMP-ről. Sokan gondolkodási időt kérnek. Adok nekik, holnap visszajövünk. Valaki csak egy órát kért.

Erősen szugeráltam a kc-ra és ott termett a szemem előtt az első: borítékban ki tűzve egy bezárt ajtóra. Nézem másodpercekig, majd csöngetek, a szomszédokba is, semmi. Már indulok, amikor a liftből kiszáll egy tiptop párocska, ölbe pudli. Elindulnak a KC felé. Felcsillan a szemem, utánuk megyek. Lány furcsálva nézi a borítékot, kérdően néz a pasijára, miez? Oda megyek.

-Szeretném elkérni azt az ajánlószelvényt a kezedből.

-Miért is ne? Mit kell csinálnom?

- Kitölteni, és aláírni. :)

-Kinek kéred?

-Lehet más a politika!

- Vigyed. :)

Vissza mentem az ígéretet beváltani a házi kozmetikába, és kaptam 2 kc-t, is egy ígéretet címmel. A Garzon sötét lezárt folyosói kicsit kiábrándítóak. Feladjuk. Harmadával csökken a brigád, foci van. Elindulunk a megadott címre a tizesekhez. Sehol nem kapták meg. Másik tizes sor: Semmi. 4 emeletesek semmi. Eközben félig lefagytunk.

Volt egy füles délelőtt, hogy a Hollandfaluba, a Széchenyi mögötti kiskertvárosba már kijöttek a KC-k. Buszra fel. Buszról le. Bélus, volt osztálytársam öccse épp felszál. Kijöttek már az ajánlószelvények, szülei otthon is vannak. Remek. Szülők nem jönnek ki csöngetésre, vagy rossz a csengő. Mellettük bio bolt, épp jönnek ki a házból. Sietne edzésre.

Neki a kis utcáknak. Középkorú figura: Melyik cégnek gyűjtenek?

LMP.

Ő nem foglalkozik politikával, de a lányai.. be kiált. Nah lányok, ki szavazott az LMP-re? Lányok félősek, nem jönnek elő. De holnap a figura kocsmájába benézhetünk napközben, ott lesznek a KC-k. ;)

Becsöngetünk random égő villanyra, a legtöbben nem jönnek kia  kapuhoz. És már elígérte, ő nem foglalkozik ilyesmivel. Egyszercsak egy ismerős arc. volt munkatárs. Sziaszia.

-Ő a Király Józsinak (MSZP) adja. 

-Király a másik körzetben indul.-vágom rá kedvesen.

-És te kinek gyűjtesz?

- Magamnak! -mondom hetykén.

- Na, gyere beljebb! Neked adok!

Számom felírja, hétvégén a férjéjért is jöhetünk.

 

Háromnegyedig szétfagyva. Kertvárosi sorházak. Középkorú hölgy.

-Ajánlószelvényeket gyűjtünk. Segítene nekünk?

-Segíteni? Persze. Épp itt érkezik a kocsival férjem is.

-Hallottak az LMP-ről és örülnek, hogy nem kell nagy pártokra szavazni.

Kishölgy is lejön. +3

Addig Dudu is:+2 a szomszédban.

A szomszédban középkorú hölgy kint cigizik, hallotta az előző párbeszédet. Egyből a kapuhoz jön. Elkéri a szórólapot, jöjjünk vissza holnap, addig megbeszéli a férjével.

Következő házsor: Idősebb törzsszurkoló kosármeccsről, ismeri apámat. Nekem odaadja, felesége még gondolkodik, holnap jöjjünk vissza. Következő ajtó. Ismerem valahonnan ezt a nevet. Középkorú figura jön elő. Odaadja persze. Bevisz az ezermester műhelybe. Ott tölti ki a család által már alírt kc-kat. Közben kiderült, hogy azért kell a nagy műhely, mert a fia karosszéri lakatos. Így beugrott, hogy kosaras srác, azért volt ismerős a név. Mire harmadszorra leírja a nevem, ő is rájön, hogy tíz évig együtt dolgozott  a szüleimmel a Helvécia Állami Gazdaságban. :) +4

Ismerős utcák, volt osztálytárs, srác fürdik. Anyukájának mondom, hogy majd megbeszélem vele. Másik apuka odaadja, de csak holnap. Szomszéd házakban, is holnapot ígérnek. Közben Dudu is +1, várjunk 5 percet és +1. Cigi. Oda jön egy kutyus simogatjuk, elindul, utána. Kapar egy háznál. Oda megyek én is, becsöngetek. Semmi. Elindulok vissza. Kinyílik az ajtó MILF szaros pelánkával, gyosan vissza. Kicsit megijedt. De szórólapért, holnapi döntés ígért, úgyis vissza kell jönnünk.

Teljesen lefagyva. Zárás.

Duthvillage állecuzamen kézben:12. Holnap este visszajövünk.

8 óra. Vissza a Kristály Presszóban lélekmelegítő: tea, jéger. Dávidnak tea nem esett ilyen jól, mint most. Festett szőke 50-es pultos hölgy levágja, hogy ajánlószelvény gyűjtőben vagyunk.  Őt nem érdekli a politika, mert a politikusok csak vitatkoznak, és nem csinálnak semmit. Neki volt rendes szellemi foglalkozása a rendszerváltás előtt, de megszűnt a gyár. Mostmár minden munkát elvállal. Szórólapot nézegeti. Tetszik neki ez a zöld szín, a konyháját is ilyen színűre szeretené, már vett is zöld poharakat. Leírná a gondolatait erről a politikáról. Mondom küldje el emailban, és felteszem a balogomra. Teljesen értetlenül néz. Fizetünk. Be a városba 14-essel.

 Norbi az Otthonban a barátjával, akivel nyomták a Műkertvárost. Kicsit lecsúszott az a környék, gyermekkorom színtere. Az oreg szoci 4 lakásos társas házak nem tejeltek, 3 utcában összvissz 6. Hamar feladták. Sör mellett, a holnapi utat tervezzük. Telefonálgatunk, hova ment ki a KC, hova nem?

Átmenetem Garázsba, régen látott jóbarátokkal szidtuk a rendszert. Majd el pókerezni. Nem szálltam be cashezni, mert minden pénzt kampányra kell tolni. Inkább a napközben felgyűlt email mennyiséget dolgoztam le. Dávid nyer pókerben, lesz pénz taxira.

Kanyarnál kiszállunk és árgus szemekkel vizslatjuk a hazai terepet. Vacsi köz. '86es építésű kertvárosi sorházak. Ott állnak vigyázba tömött sorokban a ropogós ajánlószelvények. Holnap aratás.

Nyugodtan alszom, habár a 98%-a melónak hátra van. Mert tudom, hogy ennek a tizenötnek a tízszerese már biztos kezekben pihen.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vagogabor.blog.hu/api/trackback/id/tr151741067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

netopi2 2010.02.10. 11:11:45

"Menyire tudnának egy országban/utcában/padban/ágyban élni magyarokkal, cigányokkal/romákkal, és kartvéliekkel (ismeretlen népcsoport).A cigány éppen éppen csak megelőzte a csekély 10%-os kartvéli elfogadtottságot."

Gratulálok Kedves Lehet Más az SZDSZ!

Újra szól a régi nóta a náci magyarokról. Igen, elég sötét képet fest, hogy már megint azon dolgoztok pénzt és energiát nem kímélve, hogy bebizonyítsátok: a magyarok bizony nácik.

Náciveszély!!! Náciveszély!!!
Náááciiivesszélyyy!!!!!!!!!!!

mausz 2010.02.10. 12:45:54

Nem minden magyar Náci!
Ha nem ismersz@netopi2: akkor legalább olvassál!
Mert ez az egész nem erről szól!
És semmi közünk az SZDSZ-hez!
Mausz Dunaújvárosból

Gaiaman · http://lehetmas.hu/176 2010.02.10. 22:35:32

@netopi2: Mondta itt valaki, hogy mindenki náci?
Annyit mondtam, hogy személyes tapasztalatom a kutatások alapján, hogy magas a xenofóbia a vidéki 15 éveseknél. Ha ezt te nem tartod a társadalmi problémának az a te dolgod, meg a társadalomé.
Sajnálom, hogy megélhetési rettegőnek titulálsz miközben egy valós problémát hozok a felszínre.

netopi2 2010.02.10. 23:35:04

@Gaiaman: "egy valós problémát hozok a felszínre"

Mégis mi célod van a ezzel a felszínre hozással a magyarellenes gyűlölet szításán és a gyalázkodáson kívül?

Amúgy ha már itt tartunk, szerinted miért ilyen magas a xenofóbia:

1. lelki igényük van a fasizmusra

2. mer' az orbááán ...

3. vagy mert a születésük előtt 50 évvel történt dolgokért kell vezekelniük és kártérítést fizetniük:
index.hu/belfold/2010/02/10/zsidok_deportalasa_miatt_perlik_a_mav-ot/

Ha a zsidók és a cigányok kicsit visszább vennének az arcukból, akkor talán nem lenne itt ekkora xenofóbia, nem gondolod?

Gaiaman · http://lehetmas.hu/176 2010.02.10. 23:55:12

@netopi2: Ha a továbbiakban is igaztalanul vádolsz magyargyűlölettel, akkor moderálni fogom a hozzászólásaidat. Igaz magyar ember vagyok, aki büszke a nemzetiségére. Külföldön vagyok már két hét után tombol bennem a honvágy, és valamiért képtelen voltam emigrálni. Gyalázkodás egy szó sem volt a megállapításaimban. Kérlek hagyd abba ezt a kurucinfós stílust!

Azért magas a xenofóbia, mert az emberek nem tudnak együtt élni más fajta kultúrákkal. Ennek a problémának a gyökere java részben az oktatáshoz vezetnek vissza, és az elrontott rendszerváltáshoz.

Gaiaman · http://lehetmas.hu/176 2010.02.11. 00:02:10

@netopi2: innen tájékozódsz az LMP-ről?

szentkoronaradio.com/belfold/2010_02_10_van-jeloltje-lesz-jeloltje-mindenhol-a-liberalis-utodpartnak
"Közben az LMP ugyanaz a liberális, köztársaságot éltető, nemzetellenes formáció, csak fiatalabb kiadásban, mint az SZDSZ. Tűzzel-vassal irtandóak minden módon, minden formában, mindenhol."

Gratulálok, éljen a független tájékoztatás.
süti beállítások módosítása