Rendszeres olvasója vagyok az első poszt óta volt egyetemi tanárom, Török Gábor, blogjának. Legutóbb azt kérdezte TG, hogy ki mit tapasztal a kopogtatásból. Nos, számomra ez életem egyik legnagyobb iskolája. Az emberi részéről egy kicsit később írok. Inkább a szakmai (politológus) részt erősíteném. Az ajtónyitás utáni reakciókból vonom le a következetetéseket, és az LMP szempontjából vizsgálom a különböző csoportok reakcióit.

Kecskeméten kopogtatok általában a lakótelepen, habár volt két kertvárosi este is. Szerepemnél fogva az ajtó belső oldaláról érkezett reakciókat tudom csak elemezni, habár találkoztam már mszp-s, fideszes, és jobbikos aktivistával is. Állítólag valamelyik kisgazda formáció is próbálkozik, az mdf aktivistáiról senki sem hallott.

Általános az, hogy mint egy szükséges rosszra, úgy tekintenek az ajánlószelvény gyűjtésre ("oh, már leadtam azt a szemetet").

A legtöbben már "odaígérték" az ajánlószelvényt. Ha rákérdezek, hogy kinek, kiderül, hogy java részük fideszes, a 20%-ukat meg lehet győzni, hogy nem a szavazatukat kérjük, ezért odaadják. Akik még most is MSZP szimpatizánsok, azokkal nem nagyon lehet mit kezdeni. A jobbikosokat könnyű meggyőzni azzal, hogy szavazzon nyugodtan a Jobbikra, csak legyen elég új párt a szavazólapon. Egyetlen egy tudatos Bokros rajongóval találkoztam, ő azt mondta, ha nem jönnek érte a héten az mdf-es aktivisták, akkor visszamehetek a szelvényéért.

A második legnagyobb csoport a "Hagyjon már békén és soha nem foglalkozom politikával". Ők menthetetlenek. Egy-két esetben, ha meghallgat az ember egy-egy 10-30 perces élettörténetet, akkor esetleg felajnálják a cédulájukat.

A harmadik legnagyobb csoport a kiábrándultak csoportja. Ők az LMP szempontjából a legértékesebb csoport. A meggyőzés sorána  kulcsszavak: új párt, fiatalokból áll, küzdünk a korrupció ellen, (nemcsak beszélünk, hanem cselekszünk is: nyílt kampányszámla), helyi kis és középválallkozások erősítése (mulinacionális vállalatok versenyelőnyének a megfékeszése), társadalmi esélyteremtés (kismamáknál a bölcsőde, és a nemformális foglalkoztatás: azonnali kc).

A legkisebb csoport sajnos a tudatos LMP szavazók csoportja, de voltak már kellemes meglepetések pl. A néni a keresztlányának ígérte, aki nekünk gyűjt Pesten. Tegnap este egy kevésbé sikeres kopogtatás után betérünk egy presszóba sörözni. A pultos kérdi, hogy talán csak nem kopogtatócédulát gyűjtenek? Dehogynem, szól a válasz. LMP? :) Honnan tudja? Maguk olyan fiatalok. Eredmény három ajánlószelvény azonnal, és egy gyűjtőpont.

Érdekes okok, ami miatt kc-t kaptam.

-Készítettem egy komplex éghajlatvédelmi startégia vázlatot, amelyben szerepelt mellékesen a kecskeméti villamos ügye, amit a média kiemelt és felkapott. 35 éves családapa: Maguk a villamosos párt, ugye? Tíz éves korom óta mondom, hogy kell egy villamos Kecskemétre.

- 40 éves hölgy: Maguk verték meg az szdsz-t?

-50 éves nő: Mit ígérnek maguk, amitől nekem azonnal jobb lesz? Talán olcsóbb lesz a gáz?  - Nem, de kevesebbet kell fizetni, ha leszigeteletetjük állami pénzből a házat.

A bejegyzés trackback címe:

https://vagogabor.blog.hu/api/trackback/id/tr741762204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attila64 · www.sagaontour.ca 2010.02.16. 10:24:32

Csaxólok, hogy munkahelyen (pl. presszó)TILOS ajánlószelvényt gyűjteni! Az LMP-nek is.

Gaiaman · http://lehetmas.hu/176 2010.02.16. 12:18:33

Köszönjük, hogy szólsz. Nem a presszó munkatársaitól gyűjtjük az ajánlószelvényt.

Don_Pipita 2010.02.17. 01:28:28

Hello!

Én budapesti aktivista vagyok, de nem az lmp-től. Nagyon érdekes ez az agresszív hozzállás, ezt én is tapasztaltam az lmp-től, mikor hozzánk csöngettek. Eme stratégia központilag volt meghatározva? Amúgy érdekelne, ha esetleg be tudsz róla számolni, hogy hogy áll a kc gyűjtés a 11.kerületben egy bizonyos felállásban az lmp-nek szeretném adni a kc-mat ,de ahhoz tudnom kéne, hogy állnak.

Gaiaman · http://lehetmas.hu/176 2010.02.17. 17:42:35

Nincs központilag meghatározva ilyen. Ezek az én tapasztalataim.
Miért agresszív az, ha meg akarok győzni valakit? Nem tudom, hogy a 11.ker hogy áll.
Kérdezz rá: lehetmas.hu/176

Don_Pipita 2010.02.17. 18:42:39

Nos,én úgy képzelem a kopogtatást, hogy becsöngettek elmondom a mondandómat, oszt elzavarnak, vagy odaadják. Ha ott maradok elkezdek kérdezősködni feltett szándékom, hogy odaadják, vagy ígéretet kapjak. Ez egy agresszív kc gyűjtés, de ezzel nincsen gond, annak a pártnak, akinek minden egyes kc kincs... Be kell látni az emberek többsége eleve nem szívesen nyit ajtót, most még ott álljon és hallgassa a kampány dumát is. Gondolj bele hány olyan kc gyűjtöttél, ami annak hatására történt,hogy odaadom csak menjen már, vagy már megint ez a figura csönget,jó akkor odaadom csak többet ne jöjjön. Persze a válaszod gondolom az lesz,hogy egyse...
Úgy tudtam, hogy az lmp nyílt lapokkal akar játszani, nem a megszokott politikusi vonalat erősíteni...

Gaiaman · http://lehetmas.hu/176 2010.02.18. 10:49:49

@Don_Pipita: Egyáltalán nem erőszakoskodom, kár ilyennel vádolni. Második kérdésem, hogy hallott-e már az LMP-ről? Ez a kérdés indítja el a beszélgetés folyamot. Aki tukmálja magát az a fidesz..

Don_Pipita 2010.02.18. 17:11:29

Vádolni? én nem vádolom önt! Ne használjunk ilyen kemény szavakat! Talán az agresszív is kemény lett volna...Mindenesetre jobban illet rá...
Csak megjegyeztem, hogy bejegyzéseiben, barátaimtól származó történetek alapján, interneten való hozzászólások alapján meglepő hasonlóságokat veszek észre ama stratégiáról, amit az lmp folytat a kc szedésébe. Mivel én is megéltem egy ilyen "kopogtatást" határozottan kijelenthetem, hogy nem az már-már tolakodó volt. Még egyszer mondom nincs ezzel baj, kis pártól van szó, megértem.

Az LMP feltűnése számomra üde színfolt volt a mai politikai életben. Elhittem, hogy ezek a kedves fiatalok tényleg máshogyan próbálják meg a dolgokat. Viszont az elmúlt hetek alapján tapasztalt események(médiamegjelenések,kopogtatás, az ön semmit nem érőcsúsztatásai stb.) után kijelenthetem: NEM LEHET MÁS A POLITIKA
-1 bizonytalan szavazó...

A blogját megpróbálom továbbra is követni, de a további hozzászólásoktól eltekintek, nehogy véletlenül valami rosszat mondjak

Gaiaman · http://lehetmas.hu/176 2010.02.19. 11:26:51

Sajnálom, hogy kibárándult.
@Don_Pipita: evvel mire céloz? "az ön semmit nem érőcsúsztatásai stb."
Köszönöm válaszát, ha mégis volna kedve..
süti beállítások módosítása