Tegnapi szemináriumon szerzett élményeimet csokorba szedtem, ezeket eddig is tudtam, illetve sejtettem, de ismét megbizonyosodtam, hogy az LMP-nek sok feladata van a vidéki élet jobbátételében.

1) A vidéki kistelepülések java része kardántengelytörés kockázata nélkül nem megközelíthető

2) a gyümölcsész szakma joggal van kiborulva a sajátos genetikai állományú fajtáink elhalása, és a nagy élőmunka igényű zöldség-gyümölcs szektor leépülése miatt, bezzeg Ausztriában minden jobb

3)A régi közösségi /zárt/ kertek szinte teljesen leépültek, alig 20%-ukat gondozzák, pedig nagy szerepük lehetne a vidéki foglalkoztatottság növelésében

4) A belvíz hatalmas károkat okoz, nem csak az, hogy gabona jó része kirohadt, de a gyepet se lehetett lekaszálni, a gyümölcsösök megbetegedtek

5) A kocsisok válogatottan káromkodnak, élmény hallgatni

A bejegyzés trackback címe:

https://vagogabor.blog.hu/api/trackback/id/tr522078789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

burghardtmanka 2010.06.13. 22:51:06

1. a "java része" túlzás..
2. gyümölcsész: falusi származású vagyok, de ezt a szót, még nem hallottam..egyébként a termelők sztem nem annyira a génállomány, mint inkább szimplán a megtermelt javaik értékesítésének ellehetetlenülése miatt aggódnak..
3. mit értesz közösségi zárt kertek alatt? a háztáji gazdálkodást? ha azt, akkor annak leépülése a 90es évek óta folyamatos, és a városiasodás,a vidék elnéptelenedésének következménye..hogyan adná vissza az LMP a földművelésnek, mint megélhetési forrásnak az elveszett becsületét?
Egyáltalán milyen koncepciói vannak az LMP-nek a "vidék" helyzetének javítására?

Gaiaman · http://lehetmas.hu/176 2010.06.14. 17:04:01

@burghardtmanka:
1)Sajnos ez a helyzet Kelet-Magyarországon.
2) Gyümölcsésznek nevezik magukat a gyümölcsökkel, gyümölcsösökkel foglalkozó szakemberek.
3) Zárt kerteknek hívják, legalábbis Túrkevén, azokat a város szélén lévő kerteket, ahol több gazda gazdálkodik kisebb parcellákon.

Az LMP vidékfejlesztési koncepcióját itt találhatod: videk.blog.hu

@burghardtmanka 2010.06.16. 12:10:39

A vidéki problémákat felvető bejegyzésekben javasolt megoldási javaslataitokat tekintve sok egyezés mutatkozik a Fidesz célkitűzéseivel. Valamelyest figyelemmel kísérem parlamenti felszólalásaid, amelyekben időnként megjegyzed, h látsz lehetőséget a kormánypárttal való együttműködésre, egyetértetek bizonyos kérdésekben. Ezt előremutatónak érzem! A közlekedés tekintetében a vasúti szállítás – akár teher, akár személy – valóban környezetbarátabb, s így „humánusabb” is, mint az (teher)autó, és talán gazdaságosabb. A vidéki szárnyvonalak újjáélesztése, - bár tény, hogy nem mindenütt lenne ésszerű – a Fidesznek is célja. Ezt tehát tudnátok támogatni?
A közösségi helyek, mint a vidéki települések társadalmi életének színterei jó ötletek, bár a magam falujából kiindulva a kocsmának nehezen lehetnek alternatívái: úgy látom ez jórészt társadalmi probléma, mert a lehetőségek nagyban függnek a helyi lakosság szociális összetételétől, ami alatt most leginkább a képzettséget, a munkalehetőség meglétét/nemlétét, s így az anyagi viszonyok milyenségét értem. A helyi TSZ-ből leépített traktoros srácoknak, a betanított munkásként melózó szakmunkás lányoknak ritkán van igényük a helyi kocsmában péntekenként megrendezett diszkón túl többre, másra. Persze ezen is lehetne változtatni, csak gondolom ez összetettebb koncepciót igényel.
A kisiskolák újjáélesztése ott, ahol ez lehetséges, mindenképpen üdvözlendő és a Fidesz által is támogatott feladat. Megint csak a magam falujával példálóznék: 450 lelkes kis dunántúli település, az iskola 8-10 éve bezárt, és bár összevont osztályos volt, nem gondolom, hogy alapvetően rosszabb, alacsonyabb szintű képzésben részesültünk volna. Bár a szomszédos kisváros középsulija nem vehette fel a versenyt a fővárosi „versenyistállókkal”, azért onnan is be lehetett kerülni az ELTE-re, ami azon túl, h a „nagypresztízsű” intézményre nézve talán kissé leminősítő, mégis azt bizonyítja, h az infrastrukturális feltételek csekélyebb szintű megteremtésével is eredményt lehet elérni a vidéki oktatásban. A leépítéssel viszont biztos, h taszítunk egyet a helyieken a kilátástalanság irányába. Persze az intézmény üzemeltetése, jórészt anyagi kérdés is, ami az önkormányzatok kapacitásának kérdést veti fel. A források helyi szinten történő elosztása, a decentralizáció megvalósítása szintén célja a Fidesznek is. Ezen a téren is lehetne szó az együttműködésről, talán..?
Ha jól gondolom, akkor az alföldi gazdatársadalom problémáit igyekszel összegezni. Dunántúliként a nyugati országrészben jelentkeznek ugyanezen problémák, megspékelve talán még azzal, hogy – bár nem tudom a külföldiek milyen arányban birtokolnak Duna-Tisza közi, illetve tiszántúli területeket - felénk a termőföld kb. 20%-a jórészt osztrák, német kézben van..Ti is ellenzitek a termőföld korlátlan elidegenítését, és a helyi „életvitelszerűen” itt gazdálkodók térnyerését, helyzetbehozását szorgalmazzátok. Ebben megint csak lehetne egyetértés..
Sok érdekes, hasznos, és mindenféle vádakkal ellentétben nagyon is nemzeties (nem pejoratív értelemben!) szemléletű állásponton vagytok, ill. legalábbis Te számos kérdésben..Amint kitalálhattad, Fidesz-támogató vagyok, de azt hiszem nem vagyok egyedüli ebben a körben, aki igencsak üdvözölne egy Fidesz-LMP együttműködést azokban a kérdésekben, ahol ez lehetséges.
Igyekszem a jövőben is figyelemmel kísérni a blogod!

Üdv,
Nagy Marianna
süti beállítások módosítása