A Kormány nem tanult az elmúlt két év súlyos pénzügyi-gazdasági válságából és a devizahitelesek problémájából, és nem tesz lépéseket, hogy megvédje az állampolgárokat és a háztartásokat attól, hogy a jövőben hasonló csapdába kerüljenek.

A már bajba jutott devizahiteleseket az árfolyamgát létrehozásának látszatmegoldásával segíti, amellyel nemcsak a már devizában eladósodottakat, hanem az ország pénzügyi- és makrogazdasági rendszerének stabilitását is újra veszélybe sodorja. Teszi mindezt úgy, hogy a kétes értékű megoldásból eredő problémákat 2015 utánra halasztja. Az LMP a pénzügyi és lakhatási válság feloldására a devizahitelesek problémáiról szóló vitanapon egy komlpex javaslatot és egy nyolc pontból álló törvénycsomagot tett le az asztalra, ami megakadályozná a probléma újratermelődését, és biztosítaná, hogy mindenkinek legyen fedél a feje felett.

A Kormány és a Bankszövetség között létrejött megállapodás szerint 180 forintos rögzített árfolyamon kerülne megállapításra a jelenleg svájci frankban eladósodott hitelesek törlesztőrészlete. A valós és a rögzített árfolyam közötti különbség – amely erősebb frankárfolyam esetén minden esetben az adós adósságát növeli – egy gyűjtőszámlán kerülne feltüntetésre, és törlesztésére 2015. január 1-jétől kerülne sor. Ezzel a megoldással a Kormány az ország és a háztartások devizakitettségét növeli és elodázza a fizetési kötelezettséget 2015-re. Ezzel a következő kormány nyakába varrják a probléma érdemi megoldását.

A Nemzeti Eszközkezelő pontos felépítését és a Családi Fedél program részleteit még mindig nem ismerjük. Az önkormányzatok jelenleg nem rendelkeznek olyan forrással, ami alapját adhatná egy kiterjedt közösségi lakásszektor létrehozásának. A kormány az álmegoldásaival ismét a legelesettebbek kezét engedi el azzal, hogy úgy oldja fel a moratóriumot, hogy tízezrek lakhatásának megoldására nincsen garancia. A kvótarendszerben történő árverezések sem adnak biztosítékot arra, hogy a több sebből vérző végrehajtási rendszerben ne történjenek visszaélések. Az LMP már több javaslatot nyújtott be a rendszer átalakítása érdekében, amit a kormány lesöpört az asztalról.

A hitelválság problémájának érdemi megoldása helyett a kormány a problémahalmaz elodázását és újratermelődésének lehetőségét választotta. Az LMP szerint a bankok hitelezési gyakorlatának pontos szabályozására, a követeléskezelők jogi helyzetének a kezelésére, egy hármas alapon nyugvó Ingatlanalap létrehozására, és a végrehajtási eljárások szigorúbb felügyeletére volna szükség.

Az LMP javaslata az alábbi linken érhető el: http://www.parlament.hu/irom39/02644/02644.pdf

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vagogabor.blog.hu/api/trackback/id/tr502946578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

smoor 2011.05.31. 21:25:41

link az lmp javaslatára?

balazs_88 · http://civiltulkapas.blog.hu/ 2011.06.01. 15:30:39

Úgy látom, közben frissült a bejegyzés, és ott van a javaslat is.

smoor 2011.06.06. 09:46:13

remek, de azért jó lenne ezt olyan formában is felrakni, ami azoknak szól, akiknek nincs kedve paragrafusokat olvasni pdf-ben.

balazs_88 · http://civiltulkapas.blog.hu/ 2011.06.09. 23:39:17

@smoor: Gábor több helyen is elmondja szerintem, hogy mit tartalmaz a javaslat. Ha az nem elég, akkor el lehet olvasni teljesen is. Sok ám a kívánság :)

smoor 2011.06.10. 00:19:42

@balazs_88: hát én kerestem, és úgy sem találtam értelmes leírást.
és hát egy párt kommunikációjának úgy kéne kinéznie, hogy nem a befogadó keres (ráadásul hiába!), hanem hozzá megy az üzenet. :(
süti beállítások módosítása