A magyar vidék akut problémáira, többek között a Békés megyében is komoly gondokat okozó, ár- és belvíz miatt keletkezett károkra, valamint a gabonapiacon kialakuló negatív folyamatokra hívták fel a figyelmet Szarvason tartott sajtótájékoztatójukon az LMP országgyűlési képviselői, Szabó Rebeka és Vágó Gábor.

Idén júniusban volt olyan nap, amikor Békés megyében a belvízzel elöntött területek nagysága egy nap alatt jelentősen, 2.420 hektárral emelkedett. Szabó Rebeka szerint a természeti adottságokkal összhangban lévő tájhasználat alkalmas az árvíz és belvizek okozta problémák egy részének megelőzésére is.

Fonád Zoltán, a Békési időközi országgyűlési választás LMP-s jelöltje már korábban hangsúlyozta, hogy a Körös-vidék kiemelten árvíz-veszélyeztetett, a Vásárhelyi-terv által ígért kilenc tározó közül mégis csak egy épült meg. Pedig a tározók építése három problémára is megoldást kínálna: fontos eszköz lenne az árvízvédelemben, csapadékmentes időszakban a tárolt vizet öntözésre fordíthatnák, az építkezésekkel pedig zöld munkahelyeket teremtenének. A belvíz miatt – azon túl, hogy a gazdákat nehéz helyzetbe sodorja – olyan nehézségekkel is meg kell küzdeniük, hogy a Körösbe és a Berettyóba szivattyúzott vízzel műtrágyák és egyéb kemikáliák is a vizekbe kerülnek – ez környezeti és turisztikai szempontból is hátrányos helyzetet teremt.

Szabó Rebeka ezért a sajtótájékoztatón rámutatott: teljes vízgazdálkodási fordulatra van szükség, mely a lehetővé teszi a víz tájban való megtartását, és az utólagos kármentesítés helyett a megelőzésre koncentrál. Ehhez a vízgazdálkodás, ár- és belvízvédelem területén ugyanúgy szemléletváltás szükséges, mint mezőgazdasági művelési módok és az ezekhez kötődő támogatások esetében.

A képviselő úgy látja, a kárenyhítési programba a szántók, gyümölcsösök mellett be kell vonni az állattartással hasznosított gyepterületeket is, hiszen a legeltető állattartásnak és a szálastakarmány termelésnek gazdasági és tájvédelmi szempontból egyaránt nagy jelentősége van.

Vágó Gábor ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a magyar mezőgazdaságot nem csak a természeti csapások sújtják, hanem a gabonakereskedelem feketézői, nepperei, és ÁFA-csalói is élősködnek a becsületes magyar gazdákon, a kereskedőkön és az összes adófizető állampolgáron. Idén, a nagy terméskiesés miatt magasabbak az árak, ami extraprofittal kecsegtet az áfa-csalók részére. Óvatos becslések szerint, az éves gabonatermés körülbelül 30 százaléka feketén kerül a piacra – ez hatalmas bevételkiesés, csak az áfacsalók 20-30 milliárd forintos kárt okoznak.

Az LMP ezek megoldását a tisztább piaci körülmények megteremtésében látja, melynek eszköze lenne többek között az élelmiszer-alapanyagok Áfa-tartalmának minimalizálása, vagy a gazdák adminisztrációs terheinek csökkentése. Ezekből elsősorban a termelők és a termények piacra jutását segítő magyar kis- és középvállalkozások profitálnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://vagogabor.blog.hu/api/trackback/id/tr1002232860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása