Sajtóhírek szerint költségvetési tervezet helyett csak néhány oldalas, számokat nem tartalmazó irományról tárgyalhatott szerdán a kormány. Az LMP szerint ezzel ismét bebizonyosodott, hogy Matolcsy György hadilábon áll a számokkal, és nem képes kézben tartani még a költségvetést előkészítő folyamatot sem. Az ökopárt továbbra is a parlamenti pártok összehívását és válságkezelő csomag összeállítását szorgalmazza.

 

A Matolcsy György vezette nemzetgazdasági tárca eddig is az Orbán-kormány inkompetenciájának iskolapéldája volt. Politikai indíttatású kirúgások, egy éve betöltetlen álláshelyek, és egy még mindig fel nem állt Nemzeti Eszközkezelő szegélyezte Orbán Viktor jobbkezének útját. Mindezt megkoronázta az egykulcsos adórendszer bukása, melynek eredményeképpen a frissen kinyomtatott költségvetéshez már februárban egy 250 milliárdos kiigazítási csomagot kellett elfogadnia a kormánynak.

 

Tavaly óta az sem titok, hogy Matolcsy György nem ura a költségvetést előkészítő folyamatnak sem. Hiába érte el a Fidesz egy törvénymódosítással, hogy augusztus 31. helyett október 15-ig kelljen a kormány elé terjeszteni a büdzsétervezetet, még így sem sikerült betartani a törvényt.

 

Most egy hasonló törvénysértő helyzet alakult ki, ismét a Matolcsy-tárca szervezetlensége nyomán: sajtóértesülések szerint a kormány egy olyan költségvetési tervezetet tárgyalt meg és fogadott el augusztus 31-én, melyben nem szerepeltek számok. Ez a tervezési folyamat vészes csúszására utal. A törvényszöveg helyett benyújtott néhány oldalas iromány az LMP szerint nem felel meg az államháztartási törvény azon előírásának, hogy “az államháztartásért felelős miniszter augusztus 31-ig (...) terjeszti a Kormány elé a költségvetési törvényjavaslat tervezetét“.

 

A Lehet Más a Politika felszólítja Matolcsy György gazdasági minisztert, hogy szüntesse meg a törvénysértő állapotot. Az ökopárt a korábbiaknak megfelelően továbbra is egy ötpárti megbeszélés összehívását szorgalmazza egy válságkezelő csomag összeállítására, amely garantálná, hogy az egykulcsos adó megszüntetésével elkerülhetőek legyenek az újabb megszorítások olyan kulcsterületeken, mint például az egészségügy, az oktatás, vagy a környezetvédelem.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vagogabor.blog.hu/api/trackback/id/tr843202202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása