Az Orbán-kormány mindent egy lapra tett és vesztett. Az egykulcsos adórendszer nem csak a középosztály jövedelmét csökkentette, hanem a költségvetést is szétrombolta. Ezt a tényt az újabb megszorításokról rendelkező törvénymódosítás indoklásában immáron Orbán Viktor jobbkeze, Matolcsy György is beismeri. Az LMP szerint a helyzet kísértetiesen hasonlít a 2006-oshoz, csak annak beismerése hiányzik, hogy az „elszámolás” nem a véletlen műve volt.

A Fidesz parlamenti többsége tehát még a nyári szünet előtt újabb megszorításokról fog dönteni, és ezzel még egyáltalán nincs vége az elmúlt kilenc év folyamatos megszorításokra és hazugságokra épülő politikájának. A nyugdíjvagyont csak egyszer lehetett einstandolni, az egykulcsos adó miatt viszont még évekig - Orbán Viktor szándéka szerint negyven évig - lyuk tátong a kasszán. Pedig igazán még csak a közvetett hatások látszanak. A mostani elvonásokra elsősorban a fogyasztási adókból származó bevételek kiesése miatt volt szükség, igazolva, hogy az egykulcsos adónak egész egyszerűen nincs fogyasztásnövelő hatása. Csak az általános forgalmi adóból idén a vártnál 69 milliárd forinttal kevesebb fog befolyni. 

 

Az LMP szerint a mostani megszorításokkal a kormány 47 milliárd forintot vesz el a jövő generációitól, hiszen ennyivel csökkennek a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának valamint a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap forrásai. Az állástalanok visszailleszkedését segítő Munkaerőpiaci Alapot 25 milliárd forinttól fosztják meg. További megszorítások fenyegetik az államigazgatást és az olyan létfontosságú szervek, mint a NAV vagy a PSZÁF mindennapi működését.

 

Az államadósság elleni háborúban a kormány a saját maga teremtette ellenséggel küzd. Ma Magyarországon az adósságteher csökkentésének legnagyobb akadálya a látványosan megbukott egykulcsos SZJA. Az LMP többször figyelmeztetett az egykulcsos adórendszer negatív következményeire és a kormány költségvetésének hibáira. Ezért még tavaly fenntartható költségvetési alternatívát nyújtottunk be, és tiltakoztunk a kormány feletti kontrollt jelentő Költségvetési Tanács elhallgattatása ellen. Sajnos a felelős ellenzék hangja nem jutott el a kormányig, és ennek most mind megfizetjük az árát.

 

Amikor az első negyedéves hiányadatok alapján egyértelművé vált, mekkora a baj, az LMP kétszer is kezdeményezte a parlament költségvetési bizottságának összehívását a szükséges lépések megvitatása érdekében. Emellett kétszer is rákérdeztünk Matolcsy Györgynél, hogy saját tárcájánál pontosan mely területeket érintik az elvonások. Ezekre a kérdésekre mindezidáig nem kaptunk választ, de hétfőn az országgyűlésben a miniszter már nem bújhat ki a válaszadás kötelezettsége alól.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vagogabor.blog.hu/api/trackback/id/tr33010773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AkarkiJ 2011.06.25. 00:12:17

a tartalma okés, de ritka gyenge az egész - mint az egész lmp sajna...

balazs_88 · http://civiltulkapas.blog.hu/ 2011.06.30. 10:00:41

@AkarkiJ: Most akkor okés vagy nem okés? Mitől gyenge, ha a tartalma rendben van?
süti beállítások módosítása